Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ συνιστούν εμπαιγμό για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού

Μιλώντας στο Alpha radio Καβάλας (88.6) και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου.

 

 

▶️ Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ συνιστούν εμπαιγμό για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. 5.400.000 ιδιοκτήτες, το 75% του συνόλου, θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια με 3 ευρώ μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά το μήνα.
 
• Ο πρωθυπουργός μας είπε χθες ότι γα να αντιμετωπίσει την ακρίβεια εξαγγέλλει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. ΟΙ εξαγγελίες του είναι εξοργιστικές, υποτιμούν την νοημοσύνη μας και μας εξαπατούν. Διότι πρώτον για μια ακόμη φορά ευνοεί τους έχοντες, δηλαδή 450.000 ιδιοκτήτες με περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ. Σε αυτούς χάρισε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Μεσοσταθμικά 857 ευρώ λιγότερα για κάθε μεγαλοϊδιοκτήτη, με απώλειες για το ταμείο του κράτους 368,4 εκ. ευρώ. Αν είχε επιλέξει να μηδενίσει τον ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες οι απώλειες θα ήταν μόνο 395 εκ. ευρώ. Δεν το έκανε. Έκανε όμως κάτι χειρότερο. Έδωσε παραδείγματα στη δημοσιότητα που δεν αφορούν αυτούς που έχουν μέχρι 80.000 περιουσία, δηλαδή το 75% τω ιδιοκτητών, 5.400.000 φυσικά πρόσωπα. Όλοι αυτοί θα δουν πολύ μικρή μείωση μεσοσταθμικά, μέχρι 40 ευρώ το χρόνο. Έτσι θα αντιμετωπίσει για το 75% των ιδιοκτητών την ακρίβεια. Με 3 ευρώ το μήνα!!! Όλα τα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Βεσυρόπουλος χθες, αφορούν περιουσίες από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ, γι αυτό εμφανίζει αυτές τις μειώσεις. Με τις χθεσινές εξαγγελίες επεχείρησαν να αποτρέψουν την αντίδραση των ιδιοκτητών, όταν θα έβλεπαν την επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πλήρωναν λόγω της αύξησης κατά 20% των αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας.
 
• Τον ΕΝΦΙΑ έφερε το 13 η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Εμείς τα 2 πρώτα χρόνια δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε, αλλά μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια αρχίσαμε να τον μειώνουμε, στην αρχή 30%, με στόχο τη συνεχή του απομείωση και έμφαση στην ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών. Η ΝΔ δεν χρησιμοποίησε την δική μας αρχιτεκτονική αλλά αναδιέταξε τη μείωση προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυξάνοντας υπέρμετρα το όριο φοροαπαλλαγής για τις γονικές παροχές, διευκόλυνε τους φίλους να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες τους και να περάσουν στα παιδιά τους. Άλλα είναι τα προβλήματα του κόσμου.
 
• Αυτή στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση στέγης και διαβίωσης ανάλογη με αυτήν που αντιμετώπισαν το 2012-15. Έτσι όπως εξελίσσεται ο πληθωρισμός που ροκανίζει έως 17% των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τα βασικά αγαθά. Τότε πάνω από το 43% των νοικοκυριών δεν τα έβγαζε πέρα με τα έξοδα διαβίωσης αι στέγασης. Υπήρχε αυτό που λέμε οξύτατη κρίση στέγης.
 
• Κρίση στέγης υπάρχει όταν ένα νοικοκυριό ξοδεύει πάνω από το 40% των εισοδημάτων του για στέγαση. Και ήταν φυσικό, αφού το εισόδημα των πολιτών είχε μειωθεί κατά 37% από τα μνημόνια που είχαν φέρει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακτήσει το 20% των εισοδημάτων των πολιτών μέχρι το ’19. Έτσι το 2019 τα νοικοκυριά που βρίσκονταν σε στεγαστική κρίση ήταν το 36,2%, με ευρωπαϊκό μέσο όρο 9,9%.
 
• Ενώ όμως τα εισοδήματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι χαμηλά, οι δαπάνες διαβίωσης εκτοξεύτηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε μισθούς Βαλκανίων και πληρώνουμε έξοδα διαβίωσης Λονδίνου. Γι αυτό εδώ και 2 χρόνια ο μισθός των νοικοκυριών εξαντλείται σε 2 με 3 εβδομάδες.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει εκλογές πριν τον αφήσουν αυτοί που τον κρατάνε στην κυβέρνηση, μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοεργολάβοι, διότι περιμένουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, 32 δις. Αυτά τα χρήματα όμως, είναι η ελπίδα της χώρας για ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό χρειαζόμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση για να ανασάνει ο λαός.
 
• Δεν θεωρούμε ότι έχουμε μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ. Το μέτωπο μας είναι η δεξιά, και μάλιστα η πιο ακραία δεξιά. Έχουμε ευθύνη όλα τα προοδευτικά κόμματα να συμπράξουμε ώστε να φύγει η χειρότερη δεξιά που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα.