«Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν οι χώροι της εστίασης με τα ίδια «μέτρα» που τήρησε αυτός και οι συνδαιτυμόνες του στο γεύμα της Ικαρίας;».

Καλεσμένη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

 

 

• Η εστίαση βρίσκεται σε απόγνωση λόγω των αλλοπρόσαλλων μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Τι μήνυμα έδωσε ο πρωθυπουργός με τις απαράδεκτες εικόνες από την Ικαρία στους ανθρώπους της εστίασης, τους οποίους άφησε εδώ και ένα χρόνο χωρίς να κάνει αυτό που πρότεινε από την πρώτη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή μη επιστρεπτέα ενίσχυση; Τώρα, εκ των υστέρων, και αφού μία στις δύο επιχειρήσεις απειλείται με κλείσιμο, τους λέει ότι θα τους τα χαρίσει. Είναι πολύ αργά γιατί εκτός όλων των άλλων, δεν ενίσχυσε τους εργαζόμενους με 100% των εισοδημάτων τους.
 
• Θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν οι χώροι της εστίασης με τα ίδια «μέτρα» που τήρησε αυτός και οι συνδαιτυμόνες του στο γεύμα της Ικαρίας; Με τι κύρος θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός νέο Lock down όταν ο ίδιος δεν εφαρμόζει τα μέτρα;
 
• Αυτό που πρέπει να γίνει είναι: 1. Καταγραφή συστηματικού χάρτη διάχυσης της μόλυνσης με συστηματικά μαζικά δωρεάν τεστ-κι όχι 6.000 το Σαββατοκύριακο και 30.000 ορισμένες καθημερινές ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις. 2. Συνεχείς έλεγχοι στις μεγάλες εστίες διασποράς, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-όπου δεν έχουμε δει καμία αλλαγή ένα χρόνο τώρα. Πρόκειται για υγειονομικές βόμβες που κινούνται 3. Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στους μαζικούς χώρους εργασίας. Τέλος, να ακούμε τους λοιμοξιωλόγους και να μην αναιρεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα μέτρα που εξαγγέλλει.
 
• Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαφανίσει τις εικόνες της Ικαρίας την ώρα που έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι. Όταν τα διεθνή αξιόπιστα μέσα λένε ότι είναι απαράδεκτη η στάση του πρωθυπουργού.
 
• Το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες αποζημίωναν τον μισθό των εργαζομένων από 80% έως 100%. Αυτή ήταν η λύση για να μην έχουμε ύφεση και την είχαμε κοστολογήσει 3,5 δις. Υπήρχαν λεφτά για αυτό, όχι μόνο από τα 37 δις που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα 2,5 δις που πήρε η ΝΔ από την Ευρώπη για έκτακτες ανάγκες.
 
• Είμαστε σε μία τραγική κατάσταση όπως ήμασταν πριν τη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πάει ποδηλατάδα. Υπάρχουν πια και τρία νέα δεδομένα στην Αττική. 1. Η μεγαλύτερη περιφέρεια είναι στο κόκκινο και δεν υπάρχουν κλίνες για covid. 2. H πανδημία επεκτείνεται στα παιδιά. 3. Δεν υπάρχουν εμβόλια.
 
• Τώρα επέλεξε να πάει σε ένα covid free νησί, την Ικαρία και να μιλήσει για τα εμβόλια. Για το θέμα των εμβολίων η πολιτική του οικογένεια στην Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες- γιατί εκεί ανήκουν η Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντε Λάιερ και η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα υγείας. Έχουν ευθύνες για το deal που έκανε η Ευρωπαΐκή Ένωση για τα εμβόλια, τα οποία πλήρωσε χωρίς να εξασφαλίσει πατέντες και την αναπαραγωγή τους.