«Ο κλιματικός νόμος έχει ιδεολογικό αποτύπωμα και πρόσημο. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζει κοινωνική ανθεκτικότητα, συνοχή και αλληλεγγύη».

Τοποθετηση στην σημερινή συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

 

 

• Ξεκινώντας, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ στη διάσκεψη των προέδρων για την υβριδική διαδικασία της Βουλής που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό. Για μείζονα θέματα όπως το σημερινό ή το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ολομελειακή συγκρότηση Βουλής όπου συζητούνται αυτά τα θέματα ως όφειλαν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ούτε όμως, είναι και επιτροπή γιατί θα έπρεπε να έχουμε εισήγηση. Τι είναι ακριβώς; Μια επικοινωνιακή εκτόνωση του πρωθυπουργού με φόντο τα έδρανα και κάποιους βουλευτές;
 
• Ο κλιματικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει την κοινωνική ανθεκτικότητα με συνοχή και αλληλεγγύη. Από τα νοικοκυριά, τις κοινότητες, τους δήμους, τις περιφέρεις των πόλεων, τις πιο φτωχές, τις πιο υποβαθμισμένες, πάλι με προτεραιότητες.
 
• Ποια είναι όμως, η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στην ενεργειακή κατανάλωση και τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών; Δεν μας είπατε, κ. Υπουργέ. Πώς έχετε καταγράψει στην Ελλάδα την ενεργειακή φτώχεια σε αντιπαράθεση με την ενεργειακή επάρκεια; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 58% των ελληνικών νοικοκυριών ζει σε ενεργειακή φτώχεια. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 90% των νοικοκυριών-και είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην ΕΕ- όταν αυτά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα 4,917 ευρώ τον χρόνο ή 10.326 ευρώ οικογένεια με δύο παιδιά. Πόσες είναι οι οικογένειες σε αυτή την κατάσταση; 700.00 νοικοκυριά, δηλαδή 1 στα 6 νοικοκυριά της χώρας.
 
• Το «Εξοικονομώ αυτονομώ» καλύπτει το 65% των δαπανών. Θεωρείτε ότι 4μελης οικογένεια με 10.000 ευρώ εισόδημα χρόνο έχει να πληρώσει 35% από την τσέπη της; Η άλλη περίπτωση είναι να πάρει δάνειο; Η τράπεζα όμως, έχει προϋπόθεση εισόδημα από 7.000. Αφήνετε την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών εκτός των μέτρων.
 
• Εμείς προτείνουμε ενίσχυση με άλλο τρόπο των ευάλωτων νοικοκυριών. Θα πρέπει να έχετε προγράμματα μηδενικής συμμετοχής για τους πολίτες που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια. Επίσης, όταν κάνετε αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στις φτωχές περιοχές πρέπει το πρόγραμμα να έχει καθολικότητα, να το αναλαμβάνουν συγκριμένες ομάδες από τον Δήμο με χρηματοδότηση, είτε πρόκειται για νησιωτικές ή ορεινές περιοχές είτε για φτωχές περιοχές των πόλεων.
 
• Είμαι πολύ καχύποπτη καθώς πέρυσι τον Ιούλιο καταθέσαμε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης για δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές πληττόμενες από την πανδημία καθώς είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν τρομακτικά λόγω της πανδημίας. Την τροπολογία την αφήσατε στον κάλαθο των αχρήστων. Προσπαθείτε να παρουσιάσετε ότι ο κλιματικός νόμος δεν έχει ιδεολογικό αποτύπωμα και πρόσημο. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, όπως ανέφερα και εξήγησα.