Ο κ. Στυλιανίδης είπε χθες ότι αν υπάρχει έστω κι ένας νεκρός από την κακοκαιρία, θα παραιτηθεί. Αλλά ο άστεγος που πέθανε από υποθερμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν μετράει ως νεκρός κατά τον κ. Μητσοτάκη

Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 
 
 
▶️ Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισα τα εξής:
 
▶️ Ο κ. Στυλιανίδης είπε χθες ότι αν υπάρχει έστω κι ένας νεκρός από την κακοκαιρία, θα παραιτηθεί. Αλλά ο άστεγος που πέθανε από υποθερμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν μετράει ως νεκρός κατά τον κ. Μητσοτάκη.
Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας διότι:
 
Διότι κατέρρευσε μια ακόμη φορά το επιτελικό κράτος αποκαλύπτοντας την κρίσιμη στιγμή ότι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του δεν είναι τελικά για τον συντονισμό όπως είπε ο κ Γεραπετρίτης, αλλά για να διαχειρίζεται το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη τους κρατικούς πόρους με την επιχειρηματική ελίτ που τον κρατά στην εξουσία και να εγκαθιστά το κομματικό προσωπικό της ΝΔ, υψηλόβαθμο και μη στο κράτος.
 
• δυόμιση χρόνια υπονομεύετε, διαλύετε και παραδίδετε στους ιδιώτες δημόσια αγαθά και το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια) την μόνη ασπίδα προστασίας για τον λαό και το περιβάλλον στη νέα περίοδο των κλιματικών, υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων.
 
• δυόμιση χρόνια τώρα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επικοινωνιακές φανφάρες τους ανάπηρους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους, κρατάει τον προΰπολογισμό της πρόνοιας καθηλωμένο μέχρι το 2025 στα 3,5 δις που τους τον παραδώσαμε το 2019 και διαθέτει τα μικρότερα ποσά απ όλες τις χώρες της Ευρώπης σ αυτόν τον τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης-1,5% 480 εκατομμύρια σε σύνολο 32 δις. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να επιστρέψει η χώρα στην ανθρωπιστική κρίση που μας παραδώσατε το 2015.
 
• Ξαναφέρατε την ενεργειακή φτώχεια που μας παραδώσατε το 2015 με νεκρούς από κομμένα ρεύματα, μόνο που μέσα σ ένα χρόνο, το 2021, ξεπεράσατε την περίοδο 2012-15 με 84 νεκρούς περίπου.
 
• Το πρόχειρο τζάκετ του κ. Μητσοτάκη και οι κουβέρτες της κ. Μιχαηλίδου δεν απέτρεψαν το θάνατο του άστεγου από τον χιονιά την Τρίτη το μεσημέρι μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από υποθερμία. Ο κ. Στυλιανίδης είπε χθες ότι εάν υπάρχει έστω κι ένας νεκρός από την κακοκαιρία, θα παραιτηθεί. Αλλά ο άστεγος που πέθανε από υποθερμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν μετράει ως νεκρός κατά τον κ. Μητσοτάκη.
 
• Οξύνατε μέσα σε δυόμιση χρόνια τη στεγαστική κρίση που φωτοχοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και τα οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Στην Ευρώπη ο πληθυσμός που ήταν σε στεγαστική κρίση το 2019 ήταν 9,9% ενώ στην Ελλάδα 32,6% (eurostat 2019) το υψηλότερο στην Ευρώπη. Σήμερα αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι έχει ανέλθει στο 40% δηλαδή σε σύνολο 4,1 εκατομ. νοικοκυριών δεν τα βγάζει πέρα το 1,7 εκατ. Και θα φτάσετε τα μεσαία και τα αδύνατα στρώματα να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά αγαθά.
 
• Με επικοινωνιακές φιέστες και εθνικές στρατηγικές ευχολόγια όπως για την προσβασιμότητα των αναπήρων τους κόψατε κ. Χατζηδάκη περίπου 90 εκατ. το 21 και φέτος 55 εκατ. από όσα δαπανήσαμε το 2019.Και βέβαια δεν τους προτεραιοποιήσατε στους εμβολιασμούς.
 
• Στερήσατε από 170.000 ανασφάλιστους ανάπηρους φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις καταργώντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και υποχρεώνοντας τους να πάνε σε δημόσια νοσοκομεία εν μέσω covid 19 για να τους τα γράψουν. Εμπαίζετε 1 εκατ. αναπήρους υποσχόμενοι 2000 προσωπικούς βοηθούς σε βάθος τριετίας.
 
• Μεγάλες καθυστερήσεις πάνω από ένα χρόνο στην έκδοση συντάξεων αναπηρίας για εργαζόμενους που απέκτησαν βλάβη και έχουν περάσει από ΚΕΠΑ και τηλεφωνούν στο 1555 το χρυσοπληρωμένο με 12,1 εκατ., και με τρωτές διαδικασίες, τηλεφωνικό κέντρο του κ. Χατζηδάκη και δεν παίρνουν καμία απάντηση από τους ιδιώτες που το ανέλαβαν.
 
• Ακυρώθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός σχολικών γευμάτων και έμειναν 185.000 μαθητές χωρίς ζεστά σχολικά γεύματα εδώ και μήνες μόνο και μόνο για να μοιράσετε 253 εκατομμύρια σε πέντε μεγαλοεπιχειρηματίες.
 
• Αφήσατε για δεύτερη φορά 80.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ και δεν πληρώνετε επί πέντε μήνες με αποτέλεσμα τα ΚΔΑΠ να κινδυνεύουν να κλείσουν.
 
• Μειώσατε το επίδομα αναδοχής ανάπηρων παιδιών και στις οικογένειες που το έπαιρναν και αποθαρρύνατε νέες αναδοχές, καταδικάζοντας τα ανάπηρα παιδιά σε μια ζωή μέσα στα ιδρύματα.
 
• Επαίρεστε για το διχίλιαρο στα νεογέννητα κόστους 140 εκατ. ευρώ όταν καταγγέλατε την αύξηση κατά 550 εκατ. το χρόνο στο επίδομα παιδιού που δώσαμε το 2018 ως ανεπαρκές.