Ο «αποκεφαλισμός» Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά δεν βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του Σ/Ν κύρωσης της ΠΝΠ των μέτρων για τους πληγέντες στις πρόσφατες πυρκαγιές.

 

▶️ Ο «αποκεφαλισμός» Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά δεν βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος.
 
▶️ Δεν ενισχύονται με τα μέτρα οι πυρόπληκτοι που είναι η ασπίδα
προστασίας των δασών, της αγροτικής παραγωγής και του οικιστικού περιβάλλοντος.
 
▶️ Χρειάζεται ολοκληρωμένο, καινοτόμο σχέδιο ενίσχυσης, όπως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που εξασφαλίζει στους ανθρώπους των πυρόπληκτων περιοχών, ιδίως τους νέους, ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον, για να μείνουν ή να γυρίσουν στον τόπο τους και να τον προστατεύσουν.
 
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι, αποκεφαλίζοντας σήμερα τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά απαντά στην οργή και την απελπισία της κοινωνίας γι αυτόν τον τραγικό Αύγουστο και βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον εαυτό του και το επιτελικό του κράτος. Θεωρεί ότι η κοινωνία θα ξεχάσει ότι είναι υπεύθυνος της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής, δασικής, αγροτικής και οικιστικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ η χώρα από πυρκαγιά, αποδίδοντας την καταστροφή στο πλήθος των πυρκαγιών.
 
Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Πυρκαγιών όμως καταγράφουν μέτρια αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών φέτος, αλλά δυσανάλογα τεράστια αύξηση καμένων εκτάσεων. 20.000 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, έναντι 5.000 Μ.Ο. Η Ελλάδα στην πρώτη θλιβερή θέση μεταξύ 15 χωρών της Μεσογείου.
 
Οι κάτοικοι, ιδίως οι νέοι, σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη ανυπακοής και αλληλεγγύης, υπερασπίστηκαν τα χωριά τους και απέτρεψαν την ολοκληρωτική καταστροφή, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι είναι η μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών, της αγροτικής παραγωγής και του οικιστικού περιβάλλοντος. Αυτοί πρέπει να ενισχυθούν σήμερα για να μείνουν στον τόπο τους και να τον αναγεννήσουν.
 
Τα ελλιπή, ανεπαρκή και «τσιγγούνικα» κυβερνητικά μέτρα όμως δεν τους βοηθούν. Η ανακοινωθείσα αποζημίωση 1.000€/m2 για τα κατεστραμμένα σπίτια έγινε γρήγορα 800€/m2 και τα υπόλοιπα θα δίνονται με δάνεια. Ανοίγει ένα νέο παράθυρο νεοφιλελευθερισμού και κερδοσκοπίας στην αναδάσωση των καμένων δασών, αφού από τα 1,3 εκατ. στρεμμάτων που κάηκαν μόνο τα 165.000 στρέμματα θα αναγεννηθούν με σχεδιασμό και εκτέλεση του κράτους (με δαπάνη 224 εκ.) Τα υπόλοιπα ανατίθενται σε αναδόχους-ιδιώτες. Η καταστροφή δασών και παραγωγής μετατρέπεται σε ευκαιρία κερδοφορίας των ιδιωτών.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει αυτό που έκανε με την υγεία. Χρέωσε την αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού στον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη που αποκεφάλισε, ενώ τοποθέτησε τον κ. Πλεύρη για να υλοποιήσει τις προαναγγελθείσες απολύσεις υγειονομικών ώστε να αναλάβουν ιδιώτες το ΕΣΥ.
Το ίδιο έκανε και στην παιδεία αποκλείοντας 40.000 παιδιά από τα ΑΕΙ για να τα οδηγήσει στα πανάκριβα πανεπιστήμια του εξωτερικού, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, ή στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ όπως προτρέπει η διατηρηθείσα στη θέση της Υπουργός Παιδείας.
 
Το ίδιο κάνει και σήμερα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ προτείνει μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που θα σηματοδοτούν ένα νέο μέλλον, ασφαλές και βιώσιμο, ανάχωμα στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, στην αστικοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού:
 
Τέσσερις βασικοί άξονες παρέμβασης:
 
1. Πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών σε κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
 
2. Κάλυψη του 100% του απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος για 5 χρόνια και επιδότηση των ζωοτροφών.
 
3. Δωρεάν υπηρεσίες και παροχές από το κοινωνικό κράτος όπως: το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όλες τις οικογένειες (400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 για κάθε άλλον ενήλικα και 100 € για κάθε παιδί), το Επίδομα Προσωρινής Στέγασης που να καλύπτει πραγματικά το ενοίκιο για όσο χρόνο διαρκέσουν η κατασκευή ή η επιδιόρθωση των καμένων κατοικιών, οι Δωρεάν Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και η ενίσχυση των παιδιών με Επιδόματα και Παροχές.
 
4. Οριστικός επανασχεδιασμός του φυσικού, αγροτικού και οικιστικού τοπίου για την πραγματική ασφάλεια των οικοσυστημάτων, της παραγωγής και των κατοίκων. Υποστήριξη της ανθεκτικής γεωργίας, αύξηση του αγροτικού εισοδήματος – με έμφαση στην ενίσχυση των νέων και των γυναικών- καινοτόμα και ψηφιακή οργάνωση της παραγωγής, ενίσχυση οικογενειακών και συλλογικών εγχειρημάτων με επιδοτήσεις και δάνεια από αναπτυξιακές τράπεζες και βέβαια με νέα, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, προστασίας, παρακολούθησης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
 
Το σχέδιο Goldhamer, η ολοκληρωμένη πρόταση Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα χαράζουν ένα νέο δρόμο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.