Να αποσυρθεί τώρα η υπεύθυνη δήλωση…φτώχειας στα σχολεία συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» της Θεσσαλονίκης και τη Μαρία Σαμολαδά.

 

 

  • Να αποσύρει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος την ντροπιαστική Υπεύθυνη Δήλωση δήλωση που ζητάει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τους γονείς των δημοτικών σχολείων αρμοδιότητάς του οι οποίοι «αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» ότι «επιθυμούν να λαμβάνουν κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρωινό κολατσιό στο παιδί τους» (συνημμένη η Υπεύθυνη Δήλωση).
  • Η Θεανώ Φωτίου κατήγγειλε ότι πρόκειται  για κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κοινωνικό διαχωρισμό και στιγματισμό, που φθάνει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού, εντός του σχολείου που είναι η κοιτίδα ης αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ισοτιμίας.
  • Η Δεξιά μάς γυρίζει στην εποχή των συσσιτίων που διαχωρίζουν τα παιδιά σε πλούσια και φτωχά.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε για τη Θεσσαλονίκη το 2919-20 28.600 γεύματα καθημερινά. Η κυβέρνηση έδινε πριν την πανδημία κάτω από τα μισά (13.600). Σήμερα εκκρεμούν ακόμη 7,500 γεύματα για τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών.
  • Η κυβέρνηση να δώσει τώρα 400.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα, στα 2/3 των παιδιών του δημοτικού, όπως ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020-21, δίνοντας 90 εκ. επιπλέον στον π/υ.
  • Η κυβέρνηση, επειδή δεν ήθελε να δαπανήσει χρήματα για τα σχολεία, έφθασε στα εγκληματικά λάθη με τις μάσκες και τάξεις μεγαλύτερες φέτος από πέρυσι, αντί να τις μειώσει σε κάτω από 15 παιδιά.
  • Αυξάνεται ραγδαία η φτωχοποίηση, και των μεσαίων στρωμάτων. Αυτό ήταν αναμενόμενο, γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση των νοικοκυριών που σήμερα πλήττονται, από τα 3,5 δις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα εξηγήσει την πραγματικότητα που δεν θέλει να βλέπει ο κ. Μητσοτάκης της «αυτοπεποίθησης» και θα ξετυλίξει τη δική μας πρόταση-σχέδιο προοπτικής για να βγούμε από την κρίση.

 

 

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» της Θεσσαλονίκης και τη Μαρία Σαμολαδά η Θ. Φωτίου είπε τα εξής:

 

Ξεκίνησε με την καταγγελία ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους γονείς των παιδιών των δημοτικών σχολείων αρμοδιότητάς του οι οποίοι «αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» υπεύθυνη δήλωση ότι «επιθυμούν να λαμβάνουν κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρωινό κολατσιό στο παιδί τους».

 

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και κοινωνικό διαχωρισμό και στιγματισμό, που φθάνει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού, εντός του σχολείου που είναι η κοιτίδα ης αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ισοτιμίας. Η Δεξιά μας γυρίζει στην εποχή των συσσιτίων που διαχωρίζουν τα παιδιά σε πλούσια και φτωχά.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή δήλωση που ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητάει από τους αδύναμους οικονομικά γονείς.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει πολιτική παροχής σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά των σχολείων που επιλέγονταν. Το 2019-20 είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για 185.000 γεύματα ημερησίως, το 2020-21 ο σχεδιασμός ήταν για 400.000 παιδιά και για το 2021-22 για όλα τα παιδιά όλων των σχολείων, 600.000 συνολικά.

 

Για τη Θεσσαλονίκη το 2919-20 προκηρύχθηκαν 28.600 γεύματα καθημερινά. Η κυβέρνηση έδωσε πριν την πανδημία κάτω  από τα μισά (13.600). Σήμερα εκκρεμούν ακόμη 7.500 γεύματα στα σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών.

 

Η κυβέρνηση να δώσει τώρα 400.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα, στα 2/3 των παιδιών του δημοτικού, όπως ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020-21, δίνοντας 90 εκ. επιπλέον στον π/υ.

 

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων, η βουλευτής απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να δαπανήσει χρήματα για τα σχολεία, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα εγκληματικά λάθη με τις μάσκες  και τη λειτουργία τάξεων μεγαλύτερων φέτος, από πέρυσι αντί να τις μειώσει σε τάξεις κάτω από 15 παιδιών.

 

Αυτή τη στιγμή, με τις πολιτικές της ΝΔ, αυξάνεται ραγδαία η φτωχοποίηση, και των μεσαίων στρωμάτων. Αυτό ήταν αναμενόμενο, γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση των νοικοκυριών που σήμερα πλήττονται, όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και πολιτικά συγγενείς με τον κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ συγκεκριμένη πρόταση, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ύψους 3,5 δις,  για τα 1.900.000 πληττόμενα νοικοκυριά, 4 εκ. άνθρωποι.

 

Μη δαπανώντας όσα απαιτούνταν γι αυτή την ενίσχυση, η κυβέρνηση έχασε πολλούς πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE που δίνεται με βάση ακριβώς το τι έχει ξοδέψει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Λίγα έδωσε, λιγότερα πήρε.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα εξηγήσει την πραγματικότητα που δεν θέλει να βλέπει ο κ. Μητσοτάκης  της «αυτοπεποίθησης» και θα ξετυλίξει την πρότασή μας-σχέδιο προοπτικής για να βγούμε από την κρίση, για να μην μπούμε στο σπιράλ ύφεσης που μας καταδικάζουν οι πολιτικές της ΝΔ και που θα μας ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια μέχρι να ξεφύγουμε από τη δίνη του.