Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ Radio» με τον Γιάννη Πρετεντέρη απατώντας στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά ούτε και το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Το ψήφισε μόνον η ΝΔ.
 
Τη διάταξη δεν την ψηφίσαμε, όχι γιατί υποτιμάμε την οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να δουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, αλλά γιατί όσα δίνει από τη μία τσέπη σε εργαζόμενους και εργοδότες, τα παίρνει από την άλλη, καταστρέφοντας συγχρόνως έναν μεγάλο οργανισμό του κράτους, τον ΟΑΕΔ.
Και να το εξηγήσουμε:
 
Για το 72% των εργαζομένων που παίρνουν 230 ως 1.250 ευρώ το μήνα μικτά, το όφελος είναι 2,8 έως 14 ευρώ το μήνα, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι 4 έως 21 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο. Δηλαδή για το 97% των επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίες, δεν τους βγάζει από τα αδιέξοδα και δε απομακρύνει τον κίνδυνο μία στις τρεις να κλείσει. Την ίδια στιγμή όμως, ο ΟΑΕΔ χάνει τεράστιους πόρους. Μιλάμε για ένα δημόσιο οργανισμό που σήμερα, την κρίσιμη αυτή περίοδο, δίνει 1,3 δις σε επιδόματα ανεργίας και εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων.
 
Το δίπολο της μείωσης των εισφορών και της καταστροφής του ΟΑΕΔ πάει πακέτο και, δυστυχώς, είμαστε σίγουροι ότι, όπως προβλέπει το Σχέδιο Πισσαρίδη, αυτό γίνεται για να δοθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της κατάρτισης στην ιδιωτική αγορά. Και μάλιστα, πιστεύουμε ότι αυτό θα το κάνει η κυβέρνηση με τον τρόπο που επιχείρησε να το κάνει πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας με την ενίσχυση των επιστημόνων μέσω voucher τύπου “Σκόιλ Ελικίκου». Σε αυτά τα επιχειρήματά μας ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε καμία απάντηση.
 
Γι αυτό, δεν είναι νομίζω τυχαίο ότι, η ΓΣΒΕΕ, ο φορέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρότεινε στην κυβέρνηση να μην πάρει αυτά τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ, αλλά αφού η μείωση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι μόνο για το 2021, έτος πανδημίας, να τα πάρει από το πρόγραμμα SURE.