Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών που φέρνει την απόλυτη άλωση του δημόσιου τομέα

 

 

▶️ Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών που φέρνει την απόλυτη άλωση του δημόσιου τομέα από τον σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, εισηγήθηκα την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποσύνδεση των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ) και των προνοιακών επιδομάτων από τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες περιουσιακών στοιχείων.
 
• Κόβουν τα προνοιακά επιδόματα και το ΚΟΤ Α και Β εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών.
 
• Επιχειρεί η κυβέρνηση να ισοφαρίσει τη μείωση των εσόδων λόγω ΕΝΦΙΑ με το κόψιμο των προνοιακών επιδομάτων.
 
• Αρνείται να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Με την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθμικά στο 55% των περιοχών της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια ΚΟΤ Α και Β, αλλά και τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης.
 
Με τις φετινές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, εκείνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, όταν είδε εκπτώσεις ήταν 50-60 €. Όμως λαϊκές γειτονιές έχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις (Μοσχάτο 29- 50%, Νέα Χαλκηδόνα 31,5 – 43%, Άγιοι Ανάργυροι 37 – 40%, Αιγάλεω 19 – 36%, Περιστέρι 12 – 35%, Κερατσίνι 19 – 39%, επέκταση Ευόσμου στη Δυτ. Θεσσαλονίκη 23 – 33%).
Με την εφαρμογή των νέων αξιών, δεν αυξάνεται μόνον ο ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις γειτονιές. Όποιες παροχές, επιδόματα, εκπτώσεις σε φόρους, τέλη κ.λπ. συνδέονται από την υφιστάμενη νομοθεσία με περιουσιακά κριτήρια, κόβονται ή μειώνονται. Τα νοικοκυριά, χωρίς να έχουν αυξηθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά η αξία τους που το κράτος επέβαλλε, χάνουν το ΚΟΤ Β, και τα πιο ευάλωτα αποκλείονται από το ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ) που αυτόματα τα εντάσσει στο πολύ χαμηλό ΚΟΤ Α το οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ειδικά γι αυτά, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης τα οποία χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
 
Πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τον προσδιορισμό συνεπειών των νέων αξιών σε φόρους, τέλη, κοινωνικά επιδόματα κλπ, και υποβολή προτάσεων για αναγκαίες προσαρμογές. Φέτος, ο κ. Σταϊκούρας σιωπά. Εσκεμμένα. Κόβοντας και μειώνοντας προνοιακά επιδόματα και παροχές θέλει να ισοφαρίσει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης «κόπτεται» για τους φτωχούς και ευάλωτους.
 
Μόνη λύση είναι να αποσυνδεθούν τα επιδόματα και τα ΚΟΤ από τις νέες αντικειμενικές αξίες εφόσον αυτές εμφανίζονται αυξημένες, ανεβάζοντας την αξία της αμετάβλητης από πέρυσι περιουσίας. Άρα, η λύση είναι να έρχεται από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες αιτήσεων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΠΕΚΑ η συνολική αξία της περιουσίας με βάση τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ 2021 με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.
 
Φυσικά, στις πολύ λιγότερες περιπτώσεις που υπάρχει μείωση της αξίας της περιουσίας λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών φέτος, η σύνδεση θα γίνεται με την αξία της περιουσίας όπως εμφανίζεται στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ 2022.
Και κατέληξα καλώντας την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την τροπολογία και να μην οδηγήσουν σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς, με το τέλος της ομιλίας της, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο κ. Βορρίδης απέρριψε την τροπολογία, ενδεικτικό του κυνισμού με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ευάλωτους.