Μιλώντας σήμερα στη συζήτηση του ν/σ του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου

 

 

▶️ Οι διατάξεις του κώδικα μετανάστευσης και ασύλου για τα ασυνόδευτα είναι η επιτομή της αθλιότητας, των λαθροχειριών και της εξαπάτησης της ΝΔ τρία χρόνια τώρα.
 
▶️ Εξαφάνισαν 1957 από τα 4036 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τους πίνακες του ΕΚΚΑ που ζούνε σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες, δηλαδή δεν μπορούν να εντοπιστούν.
 
▶️ Επιχειρούν να εξαφανίσουν και το σύστημα καταγραφής του ΕΚΚΑ που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Unicef.
 
▶️ Διατηρούν τον επαίσχυντο διαχωρισμό των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετων ώστε πραγματική προστασία να έχει μόνο 7 έως 9% των παιδιών.
 
▶️ Τρία χρόνια η ΝΔ αρνείται να εφαρμόσει το νόμο της Επιτροπείας του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε ως ελλειπή και προβληματικό, όμως τον αντιγράφει αυτολεξεί λόγω ανικανόττας και τον εντάσσει, αντί για το Υπ. Προστασίας του Παιδιού δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι πλήρως αναρμόδιο για αυτή την ευθύνη.
 
• Οι διατάξεις του νομοσχεδίου στα άρθρα που αναφέρονται στην Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων σε είναι η επιτομή της αθλιότητας, των λαθροχειριών και της προσπάθειας εξαπάτησης που κάνει η ΝΔ τρία χρόνια στο πεδίο των ασυνόδευτων ανήλικων.
 
• Ο Θεσμός του επιτρόπου είναι η ύψιστη φροντίδα του κράτους, προκειμένου να αποκτήσει το ασυνόδευτο παιδί, όσο βρίσκεται στη χώρα μας, έναν εξειδικευμένο ενήλικα (τον επίτροπο) που θα το προστατεύει όπως θα έκανε το οικογενειακό του περιβάλλον απέναντι σε κακοποιήσεις και εκμετάλλευση.
 
• Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι μωρά και νήπια, είναι έφηβοι και αγόρια το 92%. Έχουν υποστεί όλων των ειδών τις κακοποιήσεις και κακουχίες.
 
• Η κυβέρνηση πρωτοτυπεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ορίζοντας ποιος μεριμνά για τον ορισμό Επιτρόπου, και διατηρώντας την επαίσχυντη διάταξη του νόμου Χρυσοχοΐδη για διαχωρισμό των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετών, τορπιλίζει όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο της Επιτροπείας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν παιδική προστασία στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 
• Διαμελίζει την ευθύνη για τα ασυνόδευτα σε δύο Υπουργεία: Το Μετανάστευσης και Ασύλου και Το Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την προστασία του παιδιού στο σύνολό της. Το Υπ. Μετανάστευσης αφήνει στο ΕΚΚΑ, που ανήκει στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων μόνον την ευθύνη για το Εποπτικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Επιτρόπων και διαχειρίζεται όλες τις διαδικασίες για υποδοχή, καταγραφή, ορισμό Επιτρόπου, διαμονή, προώθηση σε αναδοχή, εκπαίδευση κλπ., των ασυνόδευτων ανήλικων.
 
• Είναι προφανές ότι μόνος σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να μπορεί εκείνο να διαχειρίζεται τα κονδύλια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα οποία κατευθύνονται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι.
 
• Τι είδαμε να κάνει τρία χρόνια τώρα; Να αφήνει τα παιδιά εκτός σχολείου, να εξαφανίζει ως δια μαγείας στο σύστημα καταγραφής του ΕΚΚΑ που έχει στηθεί σε συνεργασία με τη UNICEF επί ΣΥΡΙΖΑ, τη στήλη για τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, εκτός δομών και κέντρων φιλοξενίας. Έτσι δεν φαίνεται πόσο και πότε αυξάνεται ο αριθμός τους. Τα βάλατε με αστερίσκο, αλλά δεν κρύβονται.
 
• Τι φαίνεται στους πίνακες του ΕΚΚΑ; Ότι τον Αύγουστο του 2021 υπήρχαν 2738 ασυνόδευτα, εξ αυτών σε δομές μόνιμες ή προσωρινές 2093 και σε επισφαλείς ή άτυπες συνθήκες 645. Τι δείχνει το σύστημα καταγραφής την 1/3/2022; 4036 ασυνόδευτα , 2079 σε μόνιμες ή προσωρινές δομές και 1957 σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες. Άρα τριπλασιάσατε τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.
 
• Αυτή είναι η ουσία της δράσης της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κι όχι οι επικοινωνιακοί αποχαιρετισμοί, από τον Πρωθυπουργό, στο αεροδρόμιο, των ελάχιστων παιδιών που μεταφέρθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαφανίσατε από τους πίνακες 1957 παιδιά.
 
• Αυτό το Σ/Ν συνδυάζει με την εξαπάτηση και τη λαθροχειρία, δείγμα μάλλον ανικανότητας: Αντιγράφει αυτολεξεί ολόκληρο το δικό μας νόμο της Επιτροπείας που υποτίθεται ότι θα άλλαζε ως ελλιπή και προβληματικό. Τον εντάσσει όμως στην κυβερνητική λογική που επιτάσσει τον χειρισμό των ασυνόδευτων πρωτίστως ως μεταναστών που πρέπει να φύγουν και όχι ως παιδιών που χρήζουν προστασίας. Έτσι, τον αλλοιώνει ολοκληρωτικά και ανατρέπει τη λογική και τον στόχο του.