Με νέες επικοινωνιακές φιέστες ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τον εμπαιγμό των αναπήρων

 

Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκη σε μια νέα επικοινωνιακή φιέστα, θα εγκαινιάσει σε εκδήλωση τη λειτουργία «των ψηφιακών ΚΕΠΑ που υποτίθεται έθεσαν σε λειτουργία στις 16/9 τα Υπουργεία Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
Λέμε «υποτίθεται» γιατί η δήθεν «νέα ηλεκτρονική διαδικασία» πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ είναι άλλη μια επικοινωνιακή εικονική πραγματικότητα, χωρίς ουσία και αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των αναπήρων.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τα «Ψηφιακά ΚΕΠΑ» ως μείζονα «Μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ», ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν έγινε για να συντομευτεί και να απλουστευτεί ο Γολγοθάς των αναπήρων.
 
Η ψηφιακή πλατφόρμα των αιτήσεων είναι εξαιρετικά ατελής και δεν διαλειτουργεί σωστά με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. Το Ειδικό Σώμα των Ελεγκτών γιατρών δεν αυξήθηκε, δεν δόθηκαν κίνητρα για την εγγραφή ιδιωτών γιατρών και τον εμπλουτισμό των ειδικοτήτων ώστε να μειωθεί ο χρόνος για τα ραντεβού. Ανατρέποντας το υπό λειτουργία στον ΟΠΕΚΑ από το 2018 σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου που θα επεκτεινόταν από Σεπτέμβριο του 2019 σε όλη τη χώρα και για όλους τους αναπήρους, η κυβέρνηση δυσκόλεψε τη διαδικασία επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία των αναπήρων.
 
Ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ εκδόθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων. Μόλις την προηγουμένη της έναρξης μέρα εστάλη μια γενικόλογη εγκύκλιος στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ, χωρίς καμία οδηγία και χωρίς να λειτουργεί help desk. Οι γιατροί της Περιφέρειας δεν έχουν ενημερωθεί πώς συντάσσουν τους ηλεκτρονικούς εισηγητικούς φακέλους. Αποτέλεσμα ένα αλαλούμ για το οποίο διαμαρτύρονται με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, που είχε αποτέλεσμα ελάχιστοι ανάπηροι να καταφέρουν να οριστικοποιήσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.
 
Το κυριότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ η φυσική παρουσία του αναπήρου πολλαπλασιάζεται, αφού θα πρέπει να παραλάβει δια ζώσης την αρχική γνωμάτευση των ΚΕΠΑ (πιθανώς και δεύτερη σε περίπτωση ένστασης ή αναθεώρησης) και μετά να τις υποβάλει πάλι ο ίδιος στον ΕΦΚΑ ή τον ΟΠΕΚΑ κάνοντας νέα αίτηση για την απονομή των παροχών που θα απαιτήσει και άλλες φυσικές παρουσίες.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, για επικοινωνιακούς και μόνον λόγους, δεν διστάζει να συνεχίσει τον εμπαιγμό των αναπήρων τη στιγμή που το νέο σύστημα είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα και την καθημερινότητά τους.