Με ευθύνη της ΝΔ, στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς δεν θα δοθούν σχολικά γεύματα

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontranews και τον Χρήστο Κυμπιζή

 

Μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου ασκεί δριμεία κριτική στην κοινωνική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και υποστηρίζει πως με ευθύνη της, στο μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς δεν θα δοθούν σχολικά γεύματα στους μαθητές. Καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που αναμένεται, μιλά για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και υποστηρίζει πως «στην πραγματικότητα η ΝΔ φοβάται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».

 

συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή

 

► Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ, παρά την κυβερνητική φθορά… Σας ανησυχεί αυτό ή θεωρείτε πως δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

 

Στην πραγματικότητα είναι η ΝΔ αυτή που φοβάται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και για αυτό αρνείται την ανακριτική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τη διερεύνηση του ρόλου της Opinion Poll, που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά με 120 ψήφους κατά το Σύνταγμα. Αρνείται να το φέρει σε Επιτροπή που έχει η ίδια την πλειοψηφία. Όσον αφορά το «σαφές προβάδισμα» της ΝΔ, είμαστε συνηθισμένοι να το βλέπουμε, όπως στις εκλογές του 2015 ή στο δημοψήφισμα. Η περίοδος χάριτος και ανοχής έχει τελειώσει για την κυβέρνηση εξαιτίας της αποτυχίας της στην πανδημία και την οικονομία. Από εδώ και πέρα, θα αρχίσει να εισπράττει τη φθορά και δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί σε νούμερα στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια του κόσμου.

 

► Πώς κρίνετε την κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση; Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Με δυο λόγια;

 

Αποτυχημένη και ανεπαρκής. Αυτή η κυβέρνηση ονειρεύεται ανάπτυξη για λίγους και «καλούς», κατά προτίμηση ημέτερους, με χαμηλά μεροκάματα, φτηνά εργατικά χέρια. Για αυτό μέσα στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της, βλέπουμε τη ραγδαία φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Ενώ οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι γυναίκες. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δίνει προοπτική, ελπίδα και μέλλον. Δεν νοείται κοινωνική πολιτική χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος, δηλαδή υγεία, παιδεία, πρόνοια. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρό κράτος κοινωνικής προστασίας-πρόνοιας για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των νοικοκυριών και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

 

  • Α. Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όλους όσους αντιμετωπίζουν κρίσεις.
  • Β. Ισχυρές δημόσιες δαπάνες. Είναι αναπτυξιακές, καταπολεμούν την ανεργία, ενισχύουν τη ζήτηση της αγοράς
  • Γ. Δωρεάν υπηρεσίες και παροχές φροντίδας για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο τη γυναίκα.
  • Δ. Κοινά δίκτυα ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας και πρόνοιας, ψηφιακό μητρώο κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, δημόσιος ψηφιακός βραχίονας συντονισμού και ελέγχου.

► Τις τελευταίες ημέρες σηκώσατε πολύ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τα σχολικά γεύματα… Κινδυνεύει δηλαδή αυτός ο θεσμός;

 

Από την πρώτη ημέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τον θεσμό, τον οποίο λοιδορούσε ως «συσσίτια». Καθήλωσε τον αριθμό των σχολικών γευμάτων, εκεί που τα παρέλαβε, δηλαδή 185.000 ημερησίως. Μέσα στην πανδημία, με τα σχολεία κλειστά, και τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών σε αναστολή, προτείναμε να μοιράζονται τα σχολικά γεύματα μέσω των Δήμων ή του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε συμπολίτες μας, όχι μόνο παιδιά, που τα είχαν ανάγκη. Η κυβέρνηση το απέρριψε. Τώρα, ενώ παινεύεται ότι αύξησε τα σχολικά γεύματα σε 224.000 την ημέρα (στην πραγματικότητα σε 210.000), το έκανε για τις τρεις επόμενες χρονιές έως το 2024, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί 600.000 μέχρι το 2023. Τώρα λοιπόν, έρχεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ακύρωσε τον διαγωνισμό διότι δεν συμπεριλήφθησαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και επίσης, η πλειονότητα των συμβάσεων ανατέθηκε σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα. Δυστυχώς θύματα αυτής της βλαπτικής πολιτικής ευνοιοκρατίας προς τους ημέτερους επιχειρηματίες και απαξίωσης σημαντικών θεσμών του κοινωνικού κράτους, είναι τα παιδιά.

 

►Ποιες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων που έρχεται;

 

Οι προτάσεις μας είναι: 1ον. Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Προτείναμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε το χιλιόλιτρο πετρελαίου να πέσει στα 210 ευρώ από 410. Φυσικά απορρίφθηκε. 2ον. Παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και έλεγχος στα καρτέλ ενέργειας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει χαμηλά τις τιμές ρεύματος. Ο κ. Χατζηδάκης από το 2019 τις αύξησε και τώρα προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι με την μόλις 30% συμμετοχή του δημοσίου, δεν θα μπορεί να γίνει παρέμβαση στα τιμολόγια. 3ον. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Είχαν υποσχεθεί προεκλογικά αύξηση ανάλογη της ανάπτυξης. Τώρα που μας τάζουν ανάπτυξη 6% το 2022 δεν βλέπουμε αύξηση 12% στον κατώτατο μισθό, αλλά μόλις 2%. 4ον. Δωρεάν ρεύμα 150-300 kw το μήνα και να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Κι αυτή η πρόταση μας απορρίφθηκε. Πρέπει να προχωρήσει επειγόντως σε αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση διότι ήδη ένα στα τρία νοικοκυριά από το 2020-21 δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, θέρμανση και σούπερ μάρκετ. Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο διότι δεν έχει ρευστότητα και δεν μπορεί να δανειστεί. Συγχρόνως ανεβαίνουν οι τιμές στα βασικά τρόφιμα. Και τώρα έρχεται η ενεργειακή κρίση, δηλαδή τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο (100%) και στο πετρέλαιο. Αυτά δεν καλύπτονται με τα 18 ευρώ επίδομα τον μήνα που δίνει η κυβέρνηση. Για αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

 

► Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί στο μέλλον με το ΚΙΝΑΛ του Γιώργου Παπανδρέου, εναντίον του οποίου στο παρελθόν διαδηλώνατε στους δρόμους και τις πλατείες;

 

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, τις θέσεις που διατυπώνονται και τις διαδρομές των υποψηφίων. Ελπίζουμε ότι η νέα κατάσταση θα προκύψει από ευρεία πλειοψηφία, η οποία θα μπορέσει αν χρειαστεί να συνεργαστεί σε μια δημοκρατική στροφή της χώρας. Το διακύβευμα είναι να φύγει αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και σε περίπτωση συνεργασίας, το στοίχημα είναι να συσταθεί ένα συμπαγές μέτωπο προοδευτικό δυνάμεων με κοινό όραμα και στόχους, που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών.

 

https://bit.ly/3EexQJ9