Με χθεσινή τροπολογία, χιλιάδες παιδιά με vouchers σε ακατάλληλους και μη ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

Με χθεσινή τροπολογία η κυβέρνηση δίνει νέα παράταση έως τον Ιούλιο του 2023 στην προσαρμογή των βρεφονηπιακών σταθμών στις προϋποθέσεις πυρασφάλειας και ορθής λειτουργίας τους που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Χιλιάδες παιδιά με vouchers που ήδη εγγράφηκαν σε τέτοιους σταθμούς θα περάσουν τη χρονιά σε ακατάλληλες συνθήκες. Αυτό κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες στη Ολομέλεια της Βουλής.
 
Το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε όρους για την πυρασφάλεια και τεχνικές προδιαγραφές για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με την απαίτηση να έχουν εφαρμοστεί έως το 2019. Το Υπ. Εσωτερικών διέθεσε τότε 90 εκ. για να χρηματοδοτηθούν οι προσαρμογές των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι έχουν την εποπτεία και εκδίδουν τις άδειες λειτουργίας των δομών προσχολικής αγωγής.
 
Από το 2019 και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε συνεχώς παρατάσεις της καταληκτικής ημερομηνίας εφαρμογής. Η τελευταία παράταση έληξε 31/8/2022. Επέτρεψε όμως να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα των vouchers και σταθμοί που δεν είχαν συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές. Μετά το φιάσκο να δώσει τα Voucher την 1η Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι εγγράφτηκαν παιδιά σε βρεφονηπιακούς που δεν είχαν προσαρμοστεί. Και ενώ η κυβέρνηση επαίρεται ότι έδωσε vouchers σε όλα τα παιδιά για Β/Ν σταθμούς, εν γνώσει της, ότι τα μισά vouchers για βρεφικούς δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, συγχρόνως, χιλιάδες vouchers υλοποιούνται σε δομές που δεν τηρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Έφερε λοιπόν την ντροπιαστική τροπολογία για νέα παράταση μέχρι 31/7/2023, δηλαδή το τέλος της φετινής χρονιάς, ξέροντας ότι στη διάρκεια της χρονιάς χιλιάδες παιδιά θα ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε την κυβέρνηση απέναντι στις ευθύνες της εάν κάτι συμβεί σε κάποιο νήπιο ή βρέφος.
 
Η αδιαφορία της κυβέρνησης όμως και η υποκρισία της για τα παιδιά έχει επιπτώσεις και στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Διότι, ενώ οι ευρωπαϊκοί πόροι του AMIF συνεχίζονται κανονικά, η κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο, διέκοψε, τόσο τη μισθοδοσία του προσωπικού φροντίδας, όσο και την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών, ακόμη και των εξόδων για την τροφή των παιδιών. Αποτέλεσμα, ανήλικα παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες.