Με ασύστολα ψέματα στη Βουλή προσπαθεί η κυρία Μιχαηλίδου να περάσει την παράνομη τροπολογία της για απευθείας ανάθεση των σχολικών γευμάτων σε μεγαλοεπιχειρηματίες ημετέρους.

 

Τέσσερα ασύστολα ψέματα είπε σήμερα στη Βουλή η κα Μιχαηλίδου για να στηρίξει την παράνομη τροπολογία της για τα σχολικά γεύματα.
 
1. Ότι οι απρόβλεπτες ανάγκες που επιτρέπουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα σχολικά γεύματα φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση αυτή είχε αποφασιστεί ήδη από τον Απρίλιο, οπότε και βγήκε η διακήρυξη του διαγωνισμού και δεν προέκυψε εκ των υστέρων. Εξ άλλου, κάθε χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξανε τα γεύματα.
 
2. Ότι φέτος ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ πολύ αργότερα κάθε χρόνο.
 
Η αλήθεια είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο διαγωνισμός ξεκινούσε επίσης την άνοιξη και ολοκληρωνόταν εγκαίρως ώστε να διανέμονται ομαλά τα σχολικά γεύματα.
 
3. Ότι καθυστέρησαν απρόβλεπτα, διότι έκαναν μελέτη κριτηρίων για τα επιπλέον γεύματα που αποφάσισαν να δώσουν, ώστε να δοθούν εκεί που πρέπει.
 
Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που δόθηκαν τα σχολικά γεύματα, και κάθε χρόνο που αυτά επεκτείνονταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε τρία κριτήρια: τα ποσοστά ανεργίας σε μια περιοχή, τα ποσοστά φτώχειας και τον αριθμό των νοικοκυριών που έπαιρναν το ΚΕΑ. Άρα τα κριτήρια αυτά που επικαλέσθηκε σήμερα, η ΝΔ τα βρήκε έτοιμα.
 
4. Είπε η κα Μιχαηλίδου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα γεύματα με απευθείας αναθέσεις.
 
Η αλήθεια είναι ότι το 2016, δώσαμε 4.500 γεύματα στο Πέραμα, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2017 και ύστερα, που θεσμοθετήθηκαν με νόμο, η δαπάνη τους περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό και από τότε και μετά προκηρύσσονταν κάθε χρόνο με νόμιμο τακτικό διαγωνισμό που ουδέποτε εξέπεσε.
 
Υπάρχουν και όρια στο ψεύδος, ιδιαίτερα όταν καλείται η Βουλή με βάση αυτό να ψηφίσει παράνομη τροπολογία.