ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Μ. Ξενογιαννακοπούλου & Θ.Φωτίου

 

▶️ Σπατάλη χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδεολογικοπολιτική εκμετάλλευση της προπληρωμένης κάρτας επιδομάτων ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.
 
Προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες από φίλια στην κυβέρνηση ΜΜΕ ως μεγάλη αλλαγή η χορήγηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ με προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.
Επισημαίνουμε ότι:
 
1. Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με προπληρωμένη κάρτα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, με κάρτα αλληλεγγύης, για τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης σ το πρόγραμμα κατά της Ανθρωπιστικής κρίσης. Στη συνέχεια, από το 2017. το 50% του ΚΕΑ δινόταν με κάρτα, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν σε αυτό οι Θεσμοί που επέμεναν για χορήγηση του συνόλου του επιδόματος σε μετρητά.
 
2. Από τότε μέχρι σήμερα, και λόγω κορωνοϊού, το πλαστικό χρήμα έχει διεισδύσει σε όλες τις συναλλαγές της καθημερινότητας, από το περίπτερο μέχρι τις λαϊκές αγορές. Αποτέλεσμα είναι το κράτος να εισπράττει αμέσως το 24% του ΦΠΑ. Εκτός αυτού, με το πλαστικό χρήμα αποκλείονται συναλλαγές για «μαύρη εργασία» και «υπηρεσίες.
 
3. Σε κάθε περίπτωση, η προπληρωμένη κάρτα, πρέπει να είναι χρήμα το οποίο μπορεί να διατεθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη του νοικοκυριού. Από τα δημοσιεύματα, ωστόσο, δημιουργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι τα χρήματα των επιδομάτων θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε κωδικούς αντίστοιχων προϊόντων π.χ. το επίδομα γέννησης για βρεφικά είδη, το επίδομα στέγασης για το ενοίκιο. Αυτό είναι λάθος. Επίσης δεν χρειάζονται πολλές κάρτες για τα διάφορα επιδόματα. Αρκεί μία στην οποία θα μπαίνουν όλα. Για αυτό και δεν δικαιολογείται το ποσό των 10 εκ. που η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα καταβάλει στις τράπεζες από το 2023 για νέες κάρτες 10 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
4. Η λογική, όμως, που εκφράζεται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τελείως λάθος και στοχοποιεί ένα τμήμα των ευάλωτων που είναι πολίτες τρίτων χωρών ως εφαρμόζοντες «αθέμιτες πρακτικές και εκροή συναλλάγματος προς τρίτες χώρες». Η ΝΔ θεωρεί εν ολίγοις ότι οι μετανάστες αδίκως λαμβάνουν επιδόματα, ενώ έχουν μαύρα εισοδήματα και τα εξάγουν στις χώρες προέλευσης. Έτσι απευθύνεται στο ακροδεξιό της ακροατήριο προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Και αυτό είναι το νόημα της προβολής, από σήμερα, του συστήματος που θα εφαρμοστεί από το 2023.