Κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.700 ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί με τεράστιες επιπτώσεις σε 120.000 παιδιά και αναγκαστική ανεργία 18.000 εργαζομένων

 

▶️ Κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.700 ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί με τεράστιες επιπτώσεις σε 120.000 παιδιά και αναγκαστική ανεργία 18.000 εργαζομένων διότι εδώ και 4 μήνες η κυβέρνηση αρνείται να εκταμιεύσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τα vouchers που τους οφείλει.
 
▶️ Πρωτοφανής απαξίωση των πιστοποιημένων Β/Ν σταθμών με μια σειρά μέτρων για την προσχολική αγωγή που ψήφισε η κυβέρνηση και που είχαμε καταγγείλει εδώ και 3 μήνες ως βλαπτικά για τα παιδιά: Νταντάδες της Γειτονιάς, Πρόγραμμα «Κυψέλη» και χρηματοδότηση mini σταθμών σε επιχειρήσεις.
 
Στη συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία προς τη Βουλή των σχολικών λεωφορείων βρεφονηπιακών σταθμών βρέθηκα σήμερα. Η πορεία γίνεται στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης των συλλόγων και της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών κατά των πολιτικών της κυβέρνησης που υπονομεύουν την προσχολική αγωγή και καταδικάζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μαρασμό.
 
Άκουσα την αγωνία, την αγανάκτηση και τον θυμό που εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αυτή θίγει ευθέως τους 1700 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά την επικράτεια, απειλώντας τους με παύση λειτουργίας και τους 18.000 εργαζομένους τους με υποχρεωτική ανεργία, και τεράστιες επιπτώσεις στα 120.000 παιδιά με και χωρίς voucher που φιλοξενούν.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα για τους 4 μήνες λειτουργίας που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για τα vouchers των παιδιών.
Στη συνέχεια επισήμαναν ότι:
 
• Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» απαξιώνουν και υπονομεύουν τη λειτουργία των πιστοποιημένων βρεφονηπιακών σταθμών.
• Το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο είναι ανεφάρμοστο και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη μη καταβολή των vouchers όλο αυτό το διάστημα, ενώ η κυβέρνηση ευθύνεται που δεν παρέδωσε το ψηφιακό σύστημα στους φορείς.
• Το νομοθετημένο παιδαγωγικό πρόγραμμα «Κυψέλη» έχει 10 προβληματικά σημεία που ενέχουν κινδύνους, τόσο για τα παιδιά, όσο και για την λειτουργία των σταθμών.
• Η χρηματοδότηση mini σταθμών σε επιχειρήσεις, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών πλήττει τη λειτουργία των νόμιμα αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων Β/Ν σταθμών.
 
Διαβεβαίωσα ιδιοκτήτες και εργαζόμενους ότι συμπαρίσταμαι στα αιτήματά τους και δεν κατανοώ αν είναι θέμα ανικανότητας της κυβέρνησης ή εσκεμμένα δεν πληρώνει, τέσσερις μήνες τώρα, τα οφειλόμενα.
 
Επεσήμανα, όπως επιβεβαίωσαν και όλοι οι παριστάμενοι στη διαμαρτυρία, ότι σε όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την τεράστια αύξηση στα vouchers (από 79.000 το 2014-15 σε 155.000 το 2019-20 με ένταξη και των ανέργων μητέρων), η πληρωμή των vouchers στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς γινόταν ανελλιπώς κάθε μήνα, με απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Επιπλέον δήλωσα ότι συμμερίζομαι όλες τις ενστάσεις που έχουν, τόσο για τις Νταντάδες της Γειτονιάς, όσο και για το πρόγραμμα «Κυψέλη» και τους mini Β/Ν σταθμούς σε επιχειρήσεις, τις οποίες εξέθεσα και στη Βουλή με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην ψηφίσει καμία από αυτές τις διατάξεις ως βλαπτικές για την εξέλιξη των παιδιών.
 
Κάλεσα την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν τις γιορτές, να πληρώσει τα οφειλόμενα στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στους εργαζόμενους, μισθούς και δώρα, όπως δικαιούνται, και να ανακαλέσει όλα τα βλαπτικά νομοθετήματα για την ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.