Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την περικοπή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

 

 

Η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι ενώ ήταν λάθος του κράτους, δηλαδή της ΗΔΙΚΑ, οι οικογένειες με παιδιά που παίρνουν ΕΕΕ είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν τα χρήματα και να αναγκαστούν να ζήσουν ακόμα και με 50 ευρώ το μήνα Η κυβέρνηση μείωσε μέσα σε 2 χρόνια τους δικαιούχους του ΕΕΕ κατά 30.000 νοικοκυριά εν μέσω φτωχοποίησης και νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Απευθυνόμενη στην Υφυπουργό Κοιν., Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την περικοπή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, τώρα που η ακρίβεια τους οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας λαθών του κράτους, τόνισα:

Στις 14 Φεβρουαρίου, χιλιάδες οικογένειες που παίρνουν ΕΕΕ είδαν ότι τα επιδόματά τους μπήκαν σε αναστολή, δηλαδή σε διαδικασία αντιμετώπισης περιπτώσεων απάτης που απαιτούν επανέλεγχο εισοδημάτων. Όμως η κυβέρνηση ήξερε ότι το λάθος ήταν του κυβερνητικού φορέα ΗΔΙΚΑ, που άντλησε λανθασμένα ποσά πληρωμών από τα αρχεία δεδομένων του Επιδόματος Παιδιού (Α21) που είχαν πάρει οι οικογένειες που εισπράττουν και τα δύο επιδόματα. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), διότι η κυβέρνηση άφησε την ΗΔΙΚΑ να καταρρέει και τα υποδειγματικά πληροφοριακά συστήματα που έφτιαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ασυντήρητα.

Όταν κάναμε την επίκαιρη ερώτηση, αντί η κυβέρνηση να ανακαλέσει απλώς την αναστολή, νομιμοποίησε τα λάθη της ΗΔΙΚΑ, επανυπολόγισε ποσά επιδομάτων μικρότερα από τα αρχικά εγκεκριμένα και καταλόγισε στις οικογένειες με παιδιά αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου ερωτήθηκε εάν θα διαγράψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που οφείλονται σε λάθος του κράτους και αν θα κάνει σοβαρό έλεγχο στα στοιχεία που αντλεί η ΗΔΙΚΑ από το Α21 ώστε να δώσει τα πραγματικά ποσά που δικαιούνται οι ωφελούμενοι. Αφού αναγκάστηκε να αναφέρεται σε ζητήματα προηγούμενεων Επίκαιρων Ερωτήσεων μου λέγοντας ανακρίβειες, η κ. Μιχαηλίδου στη δευτερολογία της ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των συμπολιτών μας ότι ενώ είναι λάθος της ΗΔΙΚΑ, οικογένειες με παιδιά θα επιστρέψουν πίσω τα ποσά σε δόσεις, οδηγώντας τους τελικά σε συνθήκες άθλιας διαβίωσης ενώ μάλλον θεωρεί «ευεργέτημα» το γεγονός ότι θα τα επιστρέψουν τμηματικά.

Ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα, από καταγγελίες πολιτών, που αποδεικνύουν ότι ο εγκληματικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το λάθος του ίδιου του κράτους, δημιουργεί δράματα. Οικογένεια που έπαιρνε 260 € ενημερώθηκε ότι θα παίρνει πλέον 45 € το μήνα. Θρήνος στα social media από δικαιούχους που αρνούνται ότι εισέπραξαν μεγαλύτερα επιδόματα παιδιού και αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν με ένα πενηντάρικο το μήνα. Τόνισε ότι σε μια κοινωνία που φτωχοποιείται ραγδαία λόγω αυξήσεων στις δαπάνες στέγασης και βασικά αγαθά, που έχασε λόγω πληθωρισμού το 14% των εισοδημάτων της, οι ωφελούμενες οικογένειες του ΕΕΕ μειώθηκαν μέσα σε 2 χρόνια κατά 30.000 περίπου. Ενώ από τις αρχές του 2020 η κυβέρνηση νομοθέτησε να χάνει η οικογένεια όλα τα προνοιακά επιδόματα, (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου) αν έστω και ένα παιδί της χάσει από απουσίες την τάξη. Αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες στο 55 % της χώρας, κόβει το ΕΕΕ σε όσους η περιουσία τους ξεπερνά πια έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια. Ήδη πό το 2020 ξανάρχισε να αυξάνει η παιδική φτώχεια που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε από 26,6% το 2015 σε 21,1% το 2019.

Τελος, ζήτησα επανειλημμένως όχι μόνο να διαγραφούν αυτά τα ποσά καθώς οι πολίτες τα έχουν ήδη ξοδέψει για να ανταπεξέλθουν στην τρομακτική ακρίβεια, αλλά ζήτησε ακόμα κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, δωρεάν 300 kWh και να μην υπολογίζεται το επίδομα παιδιού σε όσους παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.