Κατά τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας στην Επιτροπή Ισότητας

 

 

▶️ Κατά τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας στην Επιτροπή Ισότητας, τόνισα τα εξής:
 
▶️ Αποκαλύφθηκε σήμερα με την έκθεση της ΕΑΠ ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους ανάπηρους που εξοντώνονται από την ακρίβεια.
 
▶️ Υλοποιεί τον προσωπικό βοηθό ως Δούρειο Ίππο για την εφαρμογή της λειτουργικότητας για να κόψει αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα και παροχές αναπηρίας.
 
• Στην έκθεση προόδου δεν αναφέρεται αν επαρκούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις υπέρ των αναπήρων και ιδίως για τον προσωπικό βοηθό. Εμφανίζεται να συμβιβάζεται η Αρχή με αποφάσεις των Υπουργείων με τις οποίες διαφωνεί, όπως τα δύο σήματα προσβασιμότητας στον τουρισμό και δεν εντάσσει στους εποπτεύοντες τις δράσεις προσβασιμότητας τα κατ’ εξοχήν αρμόδια Υπουργεία, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Εσωτερικών. Δεν υιοθετεί την πιστοποιημένη πεποίθηση της ΕΣΑμεΑ ότι 6 στους 10 ανάπηρους είναι φτωχοί και δεν αποφαίνεται επί του αιτήματός της για αύξηση κατά 50% επιδομάτων και συντάξεων. Δεν γίνεται καμία παρατήρηση στην πρόσφατη νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει στους ανασφάλιστους ανάπηρους να έχουν πρόσβαση, και μέσω ιδιωτών γιατρών, σε δωρεάν εξετάσεις, απαραίτητες θεραπείες και διαγνώσεις για τα ΚΕΠΑ.
 
• Καμία επίσης κρίση δεν γίνεται για το ότι εκδόθηκε η ΚΥΑ για τον προσωπικό βοηθό και σε μία βδομάδα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πιλοτικό, που διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη ρύθμιση για την προσβασιμότητα των αναπήρων στους τομείς της καθημερινότητάς τους. Γνωρίζετε ότι οι ανάπηροι όλης της Ελλάδας διαμαρτύρονται και έχουν τεράστιες ενστάσεις;
 
• Ως προς το πιλοτικό πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό του αναπήρου:
1ον: είμαστε υπέρ του θεσμού του προσωπικού βοηθού. Άλλωστε, τον εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2021. Όμως το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει μεγάλα προβλήματα.
 
2ον: Είναι πολύ μικρός αριθμός δικαιούχων , 1000 κατ΄αρχήν για δύο χρόνια μόνο στην Αττική και 1000 τον τρίτο χρόνο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
3ον: Ακόμα και η διευρυμένη εφαρμογή του μέλλοντος μετά το 2024 θα αφορά 320 εκατομμύρια για 7 χρόνια (χρήματα ΕΣΠΑ), δηλαδή 46 εκατομμύρια το χρόνο που σημαίνει περί τους 3.000 δικαιούχους.
 
4ον: Από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν με κλήρο όσες θα αξιοποιηθούν για να μπούνε στο πρόγραμμα.
 
5ον: Η διεπιστημονική επιτροπή που αξιοποιεί τις αιτήσεις είναι άγνωστη.
 
6ον: Χρησιμοποιεί το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ως Δούρειο Ίππο για την εισαγωγή της λειτουργικότητας ως μεθόδου αξιολόγησης της αναπηρίας και για να αποδοθούν συντάξεις-επιδόματα-παροχές.