Κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης με τίτλο: «Να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να εφαρμόσει τον νόμο 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία χωρίς εμπόδια, με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση»

 

 

 

Σήμερα στη Βουλή κατέρρευσαν τα ασύστολα ψεύδη του Υπουργού και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ότι η ΝΔ θέσπισε μέσα σε ένα χρόνο, με βάση τις προγραμματικές της εξαγγελίες, μετά από δεκαετίες αναμονής, νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία. Το απέδειξαν τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΚΑ, που αναγκάστηκε η κα Μιχαηλίδου να κοινοποιήσει και τα οποία απέκρυπτε επί τρεις μήνες. Απέδειξαν αφενός μεν ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2019, με βάση το πληροφοριακό σύστημα www.anynet.gr, και αφετέρου ότι τον Ιούλιο του 2019 είχαμε παραδώσει στη ΝΔ και την δευτερογενή νομοθεσία που ήταν απαραίτητη για την εφαρμογή του εμβληματικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ 4538/18 πλην δύο λιγότερο ουσιωδών ΚΥΑ. Όσο για την πρόσφατη ΚΥΑ για τη χρηματική ενίσχυση αναδόχων γονέων, και η ίδια παραδέχθηκε ότι της είχε παραδοθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Εργασίας και Κοιν, Αλληλεγγύης αλλά ότι την καθυστέρησε για να κάνει αλλαγές. Αν κοιτάξει κανείς τα δύο κείμενο εύκολα βλέπει ότι η μόνη αλλαγή που έκανε ήταν προς το χειρότερο, γιατί κατήργησε το αφορολόγητο και ακατάσχετο αυτής της ενίσχυσης. Δηλαδή η ανάδοχη οικογένεια θα φορολογείται για το ποσό αυτό ως εισόδημα.
 
Η κα Μιχαηλίδου στη δευτερολογία της παραδέχθηκε σαφώς ότι δεν πρόκειται για νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναδοχή και υιοθεσία, όπως διατείνεται σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της. Επ’ αυτού η βουλευτής επεσήμανε ότι είναι καταστροφικό για παιδιά και υποψήφιους γονείς το ότι πάγωσε την εφαρμογή του επί ένα και πάνω χρόνο προκειμένου να το οικειοποιηθεί η ΝΔ. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος υιοθεσιών κατά τη δεκαετία 2010-2019 ήταν 369 ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, επί ΝΔ, έγιναν μόλις 320 υιοθεσίες.
 
Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει κανένα ταίριασμα παιδιών με γονείς. Ξέρει πολύ καλά ότι από τον ίδιο τον νόμο προβλέπεται ένα διάστημα περίπου 6 μηνών μεταξύ της υποβολής μιας αίτησης και του ταιριάσματος παιδιού με υποψήφιο ανάδοχο γονέα γιατί απαιτούνται προηγουμένως συγκεκριμένες διαδικασίες (κοινωνική έκθεση, εκπαίδευση υποψηφίων γονέων κ.π.). Άρα τα ταιριάσματα θα γινόταν εκ αντικειμένου κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019.
 
Η κα Μιχαηλίδου επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό ότι βρήκε παλιές αιτήσεις υποψηφίων γονέων κλειδωμένες σε συρτάρια. Όμως, από το έγγραφο του ΕΚΚΑ αποδεικνύεται ότι η αρχική συλλογή των στοιχείων των αιτήσεων παρελθόντων ετών έγινε το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2019 και αυτά εισήχθησαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Η Θ. Φωτίου την ερώτησε αν είναι από αυτή τη δεξαμενή των 940 αιτήσεων, για πολλές από τις οποίες, κατά το ΕΚΚΑ, είχε ολοκληρωθεί Κοινωνική Έρευνα και η εκπαίδευση, που αντλήθηκαν υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς ώστε να επαίρεται σήμερα για τις επιδόσεις της. Απάντηση βέβαια δεν πήρε.
 
Η βουλευτής επίσης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι έφερε την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα δεν μπορεί να κάνει επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής πλατφόρμας anynet. Έλαβε την απάντηση ότι στο προσεχές μέλλον θα αρχίσει η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων.
 
Επίσης η Θ. Φωτίου επισήμανε ότι η κα Μιχαηλίδου αυθαιρέτως, και χωρίς να συμβουλευτεί το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων από 30-60 ετών σε 25-75, κάτι που επιστημονικά είναι έωλο.
 
Τέλος, ο ισχυρισμός της υφυπουργού ότι προσελήφθησαν κοινωνικοί λειτουργοί για να διεκπεραιώνουν γρήγορα τις κοινωνικές εκθέσεις και πάλι είναι ψευδής, αφού το ΕΚΚΑ, στο έγγραφο του στις 8 Μαρτίου 2021 λέει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη κοινωνικών λειτουργών στις περιφέρειες και τους δήμους για τη διενέργεια των απαραίτητων κοινωνικών αξιολογήσεων παιδιών και υποψήφιων γονιών και την εποπτεία της.