Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σήμερα στη Βουλή με θέμα το πρόγραμμα των Voucher βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ τόνισα

 

 

 

• Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και οικογένειες για το πρόγραμμα των voucher βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ.
 
• Εσκεμμένα η ΝΔ τινάζει τον προΰπολογισμό και προγραμματισμό των οικογενειών και τους αφήνει χωρίς απάντηση έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως και πέρυσι, για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς.
 
• Εσκεμμένα τορπιλίζονται τα δημοτικά ΚΔΑΠ και φέτος κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ.
 
• Στο Μεσοπρόθεσμο επαγγέλεστε μεγαλη ανάπτυξη, τεράστιες επενδύσεις, αλλά ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το 201 για την πρόνοια μέχρι το 2025.
 
Πριν από ενάμιση μήνα στις 14 Μάΐου 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σας ρωτούσαμε γιατί καθυστερείτε να βγάλετε το πρόγραμμα για τα voucher των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ. Δεν μας απαντήσατε τίποτα. Εμείς νομίζαμε ότι φέτος δε θα επαναλαμβάνατε την περσινή καθυστέρηση η οποία τίναξε στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό και προυπoλογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά και άφησε τελικά εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά.
Νομίσαμε ότι η καθυστέρηση ήταν μια παρένθεση στην ιστορία του προγράμματος λόγω απειρίας. Σήμερα, ακόμα και τώρα, δεν έχετε βγάλει το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς. Κατανοούμε λοιπόν, ότι είναι επιλογή σας να επαναλάβετε την περσινή τακτική. Αυτό γίνεται εσκεμμένα για να μην έχετε αντιδράσεις την περίοδο του Ιουνίου και Ιουλίου που τόσα χρόνια έβγαιναν τα αποτελέσματα.
 
Υπενθυμίζω λοιπόν ότι κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου είχε εκδώσει για την πλειοψηφία των γονιών τα πρώτα αποτελέσματα για τα voucher. Θυμίζω πάλι ότι το 2019 είχαν εκδοθεί τα αποτέλεσμα στις 10 Ιουλίου, 3 μέρες αφού είχατε εκλεγεί κυβέρνηση, είχαμε πάρει τότε 155.000 παιδιά στο πρόγραμμα φτάνοντας τον προυπολογισμό στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Και κατά την προσφιλή σας καπηλεία ο κ. Μητσοτάκης έδινε συγχαρητήρια στον κ. Θεοδωρικάκο που έβαλε 155.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ δωρεάν.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το 2015 μας παραδώσατε 79.000 Voucher που τα φτάσαμε στα 155.000.
 
Πέρυσι για πρώτη φορά αλλάξατε τακτική. Βγάλατε τα αποτελέσματα τον Αύγουστο, επίτηδες όπως αποδεικνύεται, και αφήσατε και 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ. Φέτος επαναλαμβάνετε την ίδια τακτική και οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν προκράτηση σε σταθμούς. Υπάρχει όμως, κι άλλο πρόβλημα. Ούτε τα δημοτικά ΚΔΑΠ που στεγάζονται σε σχολικές εγκατάσασεις μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ΚΥΑ που κρατάτε εσκεμμένα στο συρτάρι σας.
Το γεγονός ότι η υπουργός δεν απάντησε γιατί δεν βγάζει την ΚΥΑ για τους βρεφονηπιακούς τώρα και την καθυστερεί για να βγουν τα αποτελέσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε βεβαίως, τις υποψίες μας. Απάντησε επίσης, ψέμματα ότι ήδη έχει βγάλει την ΚΥΑ για τα ΚΔΑΠ. Ενώ στην πραγματικότητα έχει βγάλει μόνο ενώ την ΚΥΑ για τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και έχει αφήσει στον αέρα τα δημοτικά.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, εξήγησα ποιό είναι το μείζον θέμα με τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε δημοτικούς σταθμούς. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι γιατί η κ Μιχαηλίδου πέρασε έναν νόμο τον Νοέμβριο του 2020, όπου απαγόρευε τη λειτουργία των ΚΔΑΠ μέσα στα σχολεία. Επειδή όμως, ήξερε ότι αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί αντιδρούσαν όλοι οι Δήμοι και ήταν ανεδαφικό, στον ίδιο νόμο έβαλε ΚΥΑ που μπορούσε να τον αναιρεί. Αυτή είναι διεθνής πρωτοτυπία και γελοιοποίηση ενός νόμου.
 
Αυτή την ΚΥΑ δεν την βγάζει εδώ και επτά μήνες διότι
1ον . θα αποδείξει τη γελοιότητα να απαγορεύει ένας νόμος ότι με ΚΥΑ επιτρέπεται. 2ον. Περιμένει να τη βγάλει μέσα στον Ιούλιο για να μην την πάρει είδηση κανείς.
Δεν την ενδιαφέρει βέβαια, καθόλου ότι θα ξαναφήσει φέτος περισσότερα παιδιά από τα 65.000 που έφησε εκτός ΚΔΑΠ πέρυσι. Η ΚΥΑ ορίζει προΰποθέσεις για τα δημοτικά ΚΔΑΠ που λειτουργούν στα σχολεία, που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν όσο καθυστερεί. Πότε θα προσαρμοστούν οι δήμοι στις νέες απαιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα; Όλα αυτά αναλυτικά αναφέρονται στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι 2.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε 424 ΚΔΑΠ και 75 ΚΔΑΠΜΕΑ και που καταγγέλλουν τις πρακτικές της κ. Μιχαηλίδου.
 
Ολοκλήρωσα σημειώνοντας:
 
Όλα λοιπόν είναι μόνο επικοινωνιακά. Για την πρόνοια δεν σκοπεύετε να αυξήσετε τους προυπολογισμούς, φάνηκε στο Μεσοπρόθεσμο. Επαγγέλεστε μεγάλη ανάπτυξη, τεράστιες επενδύσεις, αλλά ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τους προνοιακούς προυπολογισμούς μέχρι το 2025. Αυτή την πολιτική είχατε και στο παρελθόν, αυτή συνεχίζετε.