Kαλεσμένη του Νίκο Σβέρκο στην εκπομπή «Έτσι έχουν τα πράγματα» (7-2-20) «Στο Κόκκινο 105.5fm» σχετικά με τα σχολικά γεύματα

 

 

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της κ. Πέτσα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτική μαγκαλιού» διέπραξε τεράστια ύβρη σε βάρος των νεκρών της κρίσης που πέθαναν από αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ζεσταθούν όταν η ΝΔ, με υπουργό τότε τον κ.  Μητσοτάκη, είχε κόψει σε 100.000 νοικοκυριά το ηλεκτρικό ρεύμα που εμείς ξανασυνδέσαμε.

 

Τα σχολικά γεύματα η ΝΔ τα λοιδόρησε εξαρχής, ονομάζοντάς τα «συσσίτια». Μειώνοντας φέτος τον σχετικό προϋπολογισμό του ΟΠΕΚΑ στα 40 εκ. € για το 2020 από 73 εκ. που είχαμε εμείς το 2019, είναι φανερό ότι δεν θέλει να τα συνεχίσει. Οι «άριστοι» των ακριβών ιδιωτικών σχολείων τα οποία καθημερινά  προσέφεραν στους μαθητές τους γεύμα, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί και στο δημόσιο σχολείο, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τα σχολικά γεύματα είναι ένα μέτρο με πολλαπλές θετικές συνέπειες:

 

  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες πανευρωπαϊκά
  • Αντιμετωπίζουν, με γεύματα μεσογειακής διατροφής, την παιδική παχυσαρκία στην οποία, δυστυχώς, τα ελληνόπουλα είναι πρώτα στην Ευρώπη.
  • Συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της σχολικής διαρροής
  • Βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών, όπως απέδειξαν οι έρευνες αποτίμησής τους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που είχε κάνει και το πρόγραμμα διατροφής και
  • Εξομαλύνουν τις επιθετικές συμπεριφορές μεταξύ των παιδιών (bullying)
  •  

Η κυβέρνηση με ψευδή στοιχεία προσπαθεί να πείσει ότι τα γεύματα που δίνονται φέτος είναι 5.000 περισσότερα από ό,τι  πέρυσι. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, κι αν δεν γνωρίζει τα στοιχεία, υπάρχουν αναρτημένα στον ΟΠΕΚΑ που εμείς ιδρύσαμε με ψηφιακές λειτουργίες.  Η κυβέρνηση:

 

  • Συγκρίνει ανόμοια πράγματα, γιατί πέρυσι το πρόγραμμα συνολικά ήταν μικρότερο (150.000 γεύματα, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 185.000 γεύματα.
  • Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς, ψεύδεται. Φέτος, τον Φεβρουάριο 2020, δίνουν 111.000 γεύματα, ενώ πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2019 δίναμε 115.000.
  • Εμείς κάθε χρόνο αυξάναμε τον αριθμό των γευμάτων του προγράμματος. Ξεκινήσαμε το 2016 από 4.000 γεύματα στο Πέραμα πιλοτικά και φτάσαμε το 2019-20 στα 185.000 έτσι ώστε το 2021-22 να τρώνε δωρεάν καθημερινά όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (600.000).

Όσο για τον διεθνή διαγωνισμό, δημιουργήσαμε ένα αρκετά πολύ σοβαρό σύστημα γιατί θέλαμε τα σχολικά γεύματα να παρασκευάζονται στις περιοχές των σχολείων για να τονώσουμε την τοπική οικονομία και να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα θα είναι φρέσκα. Γι αυτό στον ΟΠΕΚΑ παρακολουθούσαν καθημερινά τις ενστάσεις και «έτρεχαν» τις διαδικασίες για να μη χαθεί ούτε λεπτό. Η ΝΔ άφησε τα πράγματα «στον αυτόματο πιλότο» και  φυσικά δεν μπορεί να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς.

 

Η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα 2.000 επίδομα γέννησης σε οικογένειες με εισόδημα μέχρι 60.000 € για να αντιμετωπίσει δήθεν το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ ξέρει καλά ότι είναι ελάχιστη η επίδραση ενός τέτοιου μέτρου στην υπογεννητικότητα. Αν είχε κατευθύνει τα 173 εκ. του επιδόματος αυτού στα σχολικά γεύματα, θα έτρωγαν όλα τα παιδιά του δημοτικού δωρεάν και αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Αυτό ακριβώς δείχνει τη μεγάλη διαφορά αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. στις πολιτικές για το παιδί.