Καλεσμένη του Naftemporiki Tv και του δημοσιογράφου Τάκη Σπηλιόπουλου

 

 

▶️ Τα μέτρα για το κοινωνικό κράτος αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και ενισχύουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
 
• Οι 6 εθνικοί άξονες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοστολογημένοι. Η ΝΔ δεν μπορεί παρά να αντιπαραθέτει ψέματα στους υπολογισμούς. Για παράδειγμα, ανεβάζει τα μέτρα για την ενέργεια στα 12 δις ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι εμείς μιλάμε για 9 δις 250 εκατ., τα οποία όμως, μειώνονται στα 5 δις 600 εκατ. Γιατί εμείς θα επιτρέψουμε κέρδος στην ενέργεια 5% στις εταιρείες παραγωγής ή παροχής ενέργειας (όπως είχαν και πριν την κρίση). Αυτό επιστρέφει στα ταμεία του κράτους, 3 δις 740 εκατ. Η ΝΔ με αυτά τα χρήματα από τους φορολογούμενους επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων ενέργειας. Και βέβαια, για εμάς είναι πολύ σημαντική η επανάκτηση του Δ της ΔΕΗ-κόστος 340 δις- γιατί αυτή οδηγεί την κούρσα στο ράλι των τιμών ενέργειας για να παίρνουν τεράστιους μισθούς, μπόνους και μερίσματα οι μέτοχοι και τα golden boys της ΔΕΗ.
 
• Επενδύσεις δεν είναι οι κρατικοδίαιτες που μας έχει συνηθίσει ο κ. Μητσοτάκης- και ως υπουργός τότε της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ούτε να μοιράσει 500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 13 εταιρείες. Αυτό λέγεται κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Αυτό θέλει να κάνει με τα 72 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, που είναι το μεγαλύτερο αναλογικά πακέτο από το σχέδιο μάρσαλ, να το μοιράσει στους ολιγάρχες που την κρατάνει στην κυβέρνηση.
 
• Τα μέτρα για το κοινωνικό κράτος που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και ενισχύουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών (Κοινωνικός Μισθός) που έχουν την 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και τα ΚΔΑΠ, σχολικά γεύματα από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (140εκ.) για πρώτη φορά μετά από χρόνια αύξηση των επιδομάτων τους, 1 εκατ. γυναίκες θα πάρουν αυξημένο επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα, με το επίδομα μητέρας (κόστος 325εκ). η γυναίκα θα παίρνει μέχρι τα 24 χρόνια του παιδιού της το επίδομα παιδιού, αυξημένο για το 2ο παιδί και θα τα ξαναπαίρνει σε συντάξιμη ηλικία, είτε παίρνει σύνταξη, είτε θα πάρει είτε όχι. Παράδειγμα. Μια γυναίκα με 3 παιδιά θα παίρνει 315 ευρώ το μήνα επιπλέον στη σύνταξη της ή ως επίδομα εάν δεν έχει σύνταξη.
 
• Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική και περιμένουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος δείχνει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Η ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και κόμματα του προοδευτικού τόξου θα κριθεί την επομένη των εκλογών στη βάση των προγραμμάτων και συγκλίσεων.