Καλεσμένη στον ΣκαιTV και την εκπομπή «Σήμερα» και τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου για τα ελληνοτουρκικά.

  • Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι το διαπραγματευτικό όπλο της χώρας που ανοίγει το δρόμο του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αποκλειστικά για τα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
  • Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε έναν εξ ίσου προκλητικό Ερντογάν ο οποίος έλεγε τα ίδια ακόμα και μέσα στο Προεδρικό μέγαρο, με τη διαφορά ότι δεν τα έκανε.
  • Η εγκατάλειψη από την ΝΔ των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά ενίσχυσε την επιθετικότητα του Ερντογάν. Κάναμε πολλά βήματα πίσω.
  • Ο Χάικο Μάας έπρεπε να πάει στην Τουρκία για να ασκήσει πίεση, αντί να χαιρόμαστε που ήρθε στην Ελλάδα και την Κύπρο για να εκφράσει συμπάθεια.

 

 

Η χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια  είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα, πριν πάμε στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, για να ανοίξουμε το δρόμο του διαλόγου, της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη βάση ακριβώς των δύο θεμάτων που έχουμε βάλει με σαφήνεια, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση  τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα.  Άρα εμείς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να έχει στο τραπέζι των αρχηγών κρατών μελών, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω τα δύο τρίτα είναι πολιτικά συγγενή του κ. Μητσοτάκη, δεξιές κυβερνήσεις δηλαδή, ένα ισχυρό όπλο. Και επειδή απαιτείται ομοφωνία, γίνεται αντιληπτό  πόσο ισχυρό είναι και το όπλο του βέτο που αναφέρει η κ. Γεννηματά.

 

Η αντιπολίτευση  βοηθάει τη χώρα να ξαναγυρίσει  στο διάλογο με την Τουρκία, σε ένα διάλογο πάνω στα δύο και μοναδικά θέματα τα οποία έχει θέσει η χώρα και πολύ σωστά, της υφαλοκρηπίδας  και της ΑΟΖ.

 

Στην ερώτηση αν ζητάμε Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών απάντησε: Συζητάγαμε  για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών  τότε που ήταν αναγκαίο και υπήρχε χρόνος. Αύριο πρέπει να πάει  ο κ. Μητσοτάκης με συγκεκριμένες προτάσεις για να αποσπάσει αυτές τις κυρώσεις που δεν απέσπασε μέχρι σήμερα ενώ ερχόταν και θριαμβολογούσε. Διότι όταν επί  40 μέρες το Oruc Reis κάνει βόλτα παραβιάζοντας τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, πρέπει να ξέρεις ότι αφού  δεν απέσπασες   κυρώσεις με δόντια όπως έλεγες πριν πας, δεν μπορείς να γυρνάς και να λες ότι είσαι  απόλυτα ικανοποιημένος ως κυβέρνηση.

 

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε έναν ήρεμο και  καλό Ερντογάν, είχαμε έναν εξίσου προκλητικό Ερντογάν ο οποίος έλεγε τα ίδια ακόμα και μέσα στο προεδρικό μέγαρο, με τη διαφορά ότι δεν τα έκανε. Επί 4μισυ χρόνια εμείς κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή σε αυτή την αντιπαράθεση και δεν κάναμε πίσω και όταν δύο χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου βγήκε το Barbaros,  τότε επιχειρησιακά αποτρέψαμε την την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας είναι δεδομένη προφανώς και δεν συζητείται στα πάνελ. Την πολιτική βούληση όμως την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Επί 4μισυ χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβη τίποτε από τα φοβερά που μας συμβαίνουν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, επειδή από την πρώτη στιγμή εγκατέλειψε την πολυδιάστατη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ , την Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου την οποία επανέφερε ο Μακρόν. Κάναμε βήματα πίσω και γι αυτό μας συμβαίνουν αυτά που μας συμβαίνουν. Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι που ο Μάας έρχεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να μας πει πάλι πόσο μας συμπονεί. Ο Χάικο Μάας έπρεπε να πάει στην Τουρκία ,να ασκήσει πίεση και να δούμε και εμείς ότι πράγματι η γερμανική προεδρία πιέζει την Τουρκία και είναι εναντίον της.