Καλεσμένη στον Real fm (107,1 fm) και την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά

 

 

▶️ Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (απολύτως κοστολογημένο) είναι η ταυτότητα μας για τις μετεκλογικές μας συνεργασίες για μια προοδευτική διακυβέρνηση.
 
• Είναι τραγικό και απαράδεκτο να περιμένει 3,5 μήνες ένα παιδί για να εγχειριστεί στο Παίδων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Μόλις ακούσαμε ότι χρεάστηκε παρέμβαση υπουργού για να γίνει μια μεταμόσχευση στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα προβλήματα, και άλλα πολλά, αντιμετωπίζει το νέο πρόγραμμα για το ΕΣΥ που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλλέξης Τσίπρας στο ΔΕΘ, με προκήρυξη άμεσα 5000 θέσεων υγειονομικών, μονιμοποιήσεις όλων αυτών που έδωσαν τον αγώνα με αυτοθυσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με 2.000 μισθό για τους πρωτοεισαγόμενους γιατρούς-ο οποίος τώρα είναι 780 ευρώ. Το πρόγραμμα μας για το ΕΣΥ είναι κοστολογημένο 2 δις σε βάθος τετραετίας, 500 εκατ. για το 2023. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε ούτε ευρώ για να ενισχύσει το ΕΣΥ γιατί ήθελε να το ιδιωτικοποιήσει. Σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όμως, βρίσκονται τα χρήματα όταν πρέπει να τα δώσουν στα golden boys της ΔΕΗ, στους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας.
 
• Το πρόγραμμα μας στηρίζεται σε 6 άξονες. 1. Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, η οποία μας οδηγεί σε τεράστια στεγαστική, επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση 2. Ενίσχυση του εισοδήματος ( έχουμε την 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Μισθούς βαλκανίων και έξοδα Αγγλίας). 3. Κοινωνικό κράτος. Εάν το κράτος δεν προσφέρει δωρεάν παροχές και υπηρεσίες σε υγεία-παιδεία-ασφάλιση-πρόνοια, τα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του. 4. Παραγωγική ανασυγκρότηση. 5. Δημοκρατικό κράτος. 6. Δημογραφική κρίση-μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του κράτους που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα-ασπιρίνες αλλά συνολικά, με μέτρα για τη γυναίκα, τη μητέρα και το παιδί αλλά και για τους μετανάστες-πρόσφυγες.
 
• Η ΝΔ μας κατηγορεί ότι εξαγγείλαμε 23,5 δις μέτρα για το 2023. (+10 δις το χρόνο επιπλέον). Τα μαθηματικά όμως, είναι αδιάψευστα. Για παράδειγμα, στην ενέργεια, η ΝΔ τα ανεβάζει στα 12 δις. Η αλήθεια είναι ότι είναι 5 δις 600 εκατ. Γιατί εμείς επιτρέπουμε κέρδος στην ενέργεια 5% στις εταιρείες παραγωγής ή παροχής ενέργειας (όπως είχαν και πριν την κρίση), για αυτό επιστρέφονται στα ταμεία του κράτους, 3 δις 740 εκατ.
 
• Το ράλι της κούρσας ακρίβειας στην ενέργεια το σέρνει η ΔΕΗ γιατί δεν είναι πια δημόσια. Έως το 2019 δεν είχε αυξήσει το ρεύμα ούτε ένα ευρώ. Την «έσωσε» δήθεν από «κατάρρευση» ο κ. Χατζηδάκης 17% των μετοχών του δημοσίου. Εμείς θα επαναφέρουμε το Δ της ΔΕΗ, αγοράζοντας ξανά το 17% των μετοχών της με νομοθετική ρύθμιση 340 εκατ. στους μετόχους.
 
• Η κοστολόγηση των μέτρων είναι απολύτως ακριβής διότι είμαστε σίγουροι ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κυβερνήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές. Και επειδή πιστεύουμε στην απλή αναλογική, το πρόγραμμα μας είναι η ταυτότητα μας για προοδευτική συνεργασία. Αυτό θα καταθέσουμε στο τραπέζι της μετεκλογικής διαπραγμάτευσης την επομένη των εκλογών.