Καλεσμένη στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 FM με τον Γιάννη Πρετεντέρη

 

 

• Η απόρριψη από τους Κεραμέως-Μητσοτάκη της πρότασης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ως το τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας, σημαίνει ότι αναλαμβάνει το υγειονομικό ρίσκο που θα ακολουθήσει από την αντίδραση της κοινωνίας.

 

• Η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην οικονομική ενίσχυση εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Φέρει τεράστια ευθύνη για το ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ.

 

• Η κρίση αυτή θα προκαλέσει σίγουρα διεύρυνση των ανισοτήτων και έκρηξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η λύση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αυταρχισμός των αστυνομικών μέτρων του κ. Χρυσοχοϊδη.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη φύλαξή τους μέχρι το τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξει υγειονομικό ρίσκο από τις αντιδράσεις των φοιτητών και του λαού σε αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης επιμένουν να συνεχίσουν στην ψήφιση, σε μια Βουλή που υπολειτουργεί. Έχουν επομένως ακέραια την ευθύνη για το υγειονομικό ρίσκο στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

 

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να χειρίζεται με επικοινωνιακό και μόνο τρόπο το θέμα της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι, για το γεγονός ότι καταπάτησε ο ίδιος τα υγειονομικά μέτρα στην Ικαρία, μίλησε για «εικόνα που πλήγωσε τους πολίτες» και όχι για γεγονός. Είπε επίσης ότι ο ελληνικός λαός είναι ο πιο πειθαρχημένος στην Ευρώπη και εγκατέλειψε τα περί ατομικής ευθύνης, ανακαλύπτοντας τώρα ότι φταίει ο κορωνοΐός.

 

Μας είπε ακόμη ότι φαινόμενο του ακορντεόν ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τότε γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα μέτρα που έχουν πάρει για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την οικονομική κρίση της πανδημίας; Γιατί δεν αναπληρώνει το 80%-100% των μισθών; Γιατί δεν δίνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις; Γιατί δεν ενισχύει τα πληττόμενα νοικοκυριά; Έρευνες και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται καθημερινά δείχνουν ότι τα χρήματα που δίνει δεν φτάνουν ούτε για τις 20 πρώτες μέρες του μήνα.

 

Έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί η ΕΕ ενέκρινε στην Ελλάδα και στις χώρες του νότου δυσανάλογα μεγάλη χρηματοδότηση σε σχέση με τις υπόλοιπες επειδή το σύστημα πρόνοιας στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει είναι αδύναμο και ανίκανο να αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση που σήμερα πλήττει ευρύτερα, μεσαία, έως και ανώτερα στρώματα.

 

Βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη ως προς την ύφεση. Και η ανάπτυξη, βέβαια, δεν πρόκειται να έρθει όπως μας έλεγαν, το 2021, διότι βασικός παράγοντας της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση που έχει πέσει στο ναδίρ. Είναι αναμενόμενο αυτή η τραγική οικονομικο-υγειονομική κρίση να προκαλέσει έκρηξη των ανισοτήτων στην κοινωνία και αυτή η έκρηξη να μεταφραστεί σε κοινωνική αγανάκτηση. Η λύση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αυταρχισμός των αστυνομικών μέτρων του κ. Χρυσοχοϊδη.