Καλεσμένη στο ραδιόφωνο Radio North 98fm της Θεσσαλονίκης και τους δημοσιογράφους Ε. Γκέλη και Β. Στολάκη

 

Η κυβέρνηση στο εσωτερικό προβλέπει ύφεση 4,7% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει 7,9%.

 

Παραδέχεται στην Ευρώπη ότι έλεγε προεκλογικά ψέματα για τη μεσαία τάξη.

 

Έχει σχέδιο καταρράκωσης της αγοράς εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

 

 

Η κυβέρνηση δεν πήρε τα αναγκαία εμπροσθοβαρή μέτρα για να αποφύγει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας που προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Αν  φθάσουμε να χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης όπως στην προηγούμενη κρίση, θα κλείσουν μαζικά οι επιχειρήσεις, θα εκτιναχθεί η ανεργία πάνω και από το 26,6% που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 και θα χρειαστούμε άλλα πέντε χρόνια για να επανέλθουμε.

 

Η κυβέρνηση διακρίνεται από διγλωσσία: Στο αγγλικό κείμενο του προγράμματος σταθερότητας που έστειλε στην ΕΕ πριν 5 μέρες προβλέπει ύφεση 7,9%, ενώ την ίδια μέρα στο εσωτερικό μιλούσε για 4,7%. Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που παίρνει μέχρι το τέλος του 2020 είναι 9,5 δις, από τα οποία 1,5 δις μη εισπρακτέα έσοδα και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, άρα πραγματική δαπάνη μέτρων 6 δις, ενώ στο εσωτερικό της χώρας δηλώνει ότι θα ξοδευτούν 24 δις. Αυτά τα 6 δις είναι μόνον 3% του ΑΕΠ, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου πήραν μέτρα 10-20% του ΑΕΠ τους για να στηρίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.

 

Εμείς λέμε ότι πρέπει να δώσει τώρα από το μαξιλαράκι των 37 δις που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 δις στους εργαζόμενους και άλλα 3 δις μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, σύνολο 11,5 δις, για να δοθεί ρευστότητα στην αγορά και να μην έχουμε το κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων, όπως προβλέπουν οι επαγγελματικές ενώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

 

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτή την πολιτική, η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη απάντησε ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο αναδιάταξης της αγοράς εργασίας και του επιχειρηματικού κλάδου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Για να ανταποδώσει η ΝΔ στους μεγαλοεπιχειρηματίες τη βοήθειά τους να ανέλθει στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί αυτό είναι το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Οι εργαζόμενοι, μετά την έξοδο από το καθεστώς προστασίας λόγω κορωνοϊού, θα δουλεύουν μισό χρόνο με μισό μισθό και χωρίς προστασία από την απόλυση.

 

Στο πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε στην ΕΕ, η κυβέρνηση, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, παραδέχεται ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά για τη δήθεν καταστροφή που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη γιατί αναφέρει ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2017, οι 500.000 των μεσαίων στρωμάτων που μέχρι το 2015 είχαν μετακομίσει από τη μεσαία τάξη στα φτωχά στρώματα, επανήλθαν.

 

Τέλος, στην ερώτηση αν βλέπει σύντομα εκλογές, απάντησε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πριν τέσσερις μέρες στη Βουλή ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε την τεράστια επερχόμενη καταστροφή είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες  για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα #Μένουμε όρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί, όπως έκανε και στην προηγούμενη κρίση, να προστατεύσει τη χώρα.