Καλεσμένη στο ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ελλάδας» και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

«Στο αντεργατικό νομοσχέδιο συγκρούονται δύο κόσμοι, της αριστεράς και της δεξιάς».

 

• Στο πεδίο των εργασιακών αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια ουσιαστική και ιδεολογική αντιπαράθεση, όπου συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μια, αυτοί που θέλουν να έχουν οι εργοδότες το πάνω χέρι στη σχέση με τον εργαζόμενο και από την άλλη, αυτοί που πιστεύουν ότι η κατοχυρωμένη εργασία, οι μεγαλύτεροι μισθοί, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση των ωρών εργασίας (από 40 σε 35 με τον ίδιο μισθό) είναι παράγοντας ανάπτυξης και επενδύσεων.
 
• Η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί το κόστος εργασίας γιατί πιστεύει ότι μ αυτόν τον τρόπο θα έρθουν στη χώρα περισσότεροι επενδυτές και ανάπτυξη. Τα είπε ο γκουρού τους, ο κ. Πισσαρίδης. Το μοντέλο όμως, που προτείνουν έχει αποτύχει και απόδειξη για αυτό είναι οι γειτονικές μας χώρες, του πρώην ανατολικού μπλοκ, που σήμερα έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Μείωσαν το κόστος εργασίας, φτήνυναν τους μισθούς, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.
 
• Η ΝΔ έριξε τον κατώτατο μισθό από 751 ευρώ στα 586 το 2011 με αποτέλεσμα να ρημάξουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εκτοξευθεί η ανεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης του τον αύξησε στα 650 ευρώ και κατήργησε τον υποκατώτατο με αποτέλεσμα να έχουμε ανάπτυξη.
 
• Το νομοσχέδιο κάνει τα εξής: 1. Μειώνει το κόστος εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες. 2. Συμπιέζονται οι μισθοί, πλήττεται το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί μειώνεται η ζήτηση 3. Με την αύξηση των ωρών εργασίας και τη κατάργηση του 8ωρου, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η ανεργία. 4. Με την άμεση διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζομένου ο εργοδότης θα εξουσιάζει απολύτως τον εργαζόμενο, τον τρόπο δουλειάς του, την απόλυση του. Δεν είναι υποχρεωμένος να τον επαναπροσλάβει, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος δικαιωθεί στα δικαστήρια. 5. Η κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών κάνει την εργοδοτική ασυδοσία κανόνα. 6. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας και πλήττονται οι εργαζόμενοι στα εποχιακά επαγγέλματα, πχ. στον τουρισμό 7. Πλήττονται κυρίως οι γυναίκες και οι άνεργες μητέρες και οι νέοι- η χώρα απειλείται με ένα νέο brain drain.
 
• O κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε το νομοσχέδιο ως μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έβαλε όρο στην εκταμίευση των χρημάτων, δεσμεύοντας τη χώρα. Εμείς θα το διαπραγματευτούμε, θα επαναφέρουμε τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και θα τον επαναφέρουμε εκεί που ήταν το 2011, δηλαδή στα 751 ευρώ, θα εφαρμόσουμε το 35ωρο αντί το 40ωρο με τις ίδιες απολαβές.
 
• Η κυβέρνηση μιλάει δήθεν για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) με τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή (37 ανεξάρτητες αρχές έχουμε) ενώ οι προθέσεις της έχουν φανεί από την πρώτη ημέρα που έγινε κυβέρνηση. Κατήργησε το ΣΕΠΕ και παράλληλα μείωσε τα πρόστιμα στους εργοδότες που παρανομούν. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να βρίσκονται μέσα στα υπουργεία για να είναι αποτελεσματικοί.
 
• Το αισιόδοξο είναι ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το 75% της κοινωνίας διαφωνεί και δεν αποδέχεται το αντεργατικό νομοσχέδιο.