Καλεσμένη στο Radio North 98 και τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Μωυσή και Ειρήνη Γκέλη.

 

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μειώνει τους μισθούς, αυξάνει την ανεργία, δημιουργεί συνεχή φόβο απόλυσης και καθεστώς γαλέρας για τον εργαζόμενο».

 

 

 

 

• Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει 4 βασικές επιπτώσεις: α. μειώνει τους μισθούς, β. αυξάνει την ανεργία, γ. ο εργαζόμενος ζει με συνεχή φόβο απόλυσης και δ. δημιουργεί ένα καθεστώς απάνθρωπης τελικά ζωής για τον εργαζόμενο, ένα μέλλον γαλέρας. Όλα αυτά, πλήττουν κυρίως τους νέους και τις γυναίκες, για παράδειγμα τις νέες μητέρες.

 

• Με την αύξηση των απλήρωτων εργασιών, στην πραγματικότητα μειώνει τους μισθούς. Θεωρείται κανονική εργασία, η απλήρωτη. Νομιμοποιείται η παρανομία. Θα νομιμοποιηθεί αυτό που γινόταν παρανόμως.

 

• Αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους δεν είναι το πώς θα πάρουν μια μέρα ρεπό παραπάνω εάν έχουν δουλέψει περισσότερο, αλλά πώς θα πληρωθούν για να τα βγάλουν πέρα. Το πρόβλημα των εργαζομένων δεν είναι πώς θα κάτσουν μια μέρα, αλλά πώς θα πληρωθούν.

 

• Ο κ. Πισσαρίδης και ο κ. Μητσοτάκης μας είπαν ότι θα φέρουν καλές και πολλές δουλειές, αλλά τελικά μειώθηκαν τα πάντα. Μας είπαν ακόμα, ότι για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, θα πρέπει να γίνει πιο φτηνή η εργασία. Αυτό έγινε στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, αλλά ούτε η ανάπτυξη ήρθε ούτε οι επενδύσεις. Γιατί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο στην Ελλάδα; Όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα, αλλά θα αυξηθεί η ανεργία. Όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

 

• Ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησης του είχε επιβάλλει να δηλώνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά οι υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ. Αυξηθήκαν κατά 6 εκατομμύρια οι δηλωμένες υπερωρίες. Η ΝΔ το κατήργησε μόλις έγινε κυβέρνηση. Και τώρα μας λένε στο νομοσχέδιο ότι θα κάνουν ψηφιακά κάρτα πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.