Καλεσμένη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ακραία φαινόμενα» (8-2-20) και τον Δημήτρη Καμπουράκη για το προσφυγικό

 

 

Ερωτηθείσα η κα. Φωτίου σε ότι αφορά το περίφημο σχέδιο της Γερμανίας για την προκαταρκτική κρίση των εισερχομένων στα σημεία εισόδου κατά πόσο έχουν πιθανότητες ή όχι να λάβουν άσυλο και μετά την κατανομή όσων κριθούν θετικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: Το σχέδιο αυτό είναι ασαφές, ανολοκλήρωτο και σίγουρα θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου γίνει δεκτό από την ΕΕ και εφαρμοστεί, οπότε δεν λύνει το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα η Ελλάδα σχέδιο για την αναμόρφωση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» γιατί μόνον έτσι θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

 

Ερωτηθείσα για το τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποσυμφόρησης των νησιών είπε: Ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας είναι να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα σημεία εισόδου προς την ενδοχώρα. Αυτό να γίνει σε μικρές ομάδες και πάντοτε ταυτόχρονα με την προσφορά, προς τις τοπικές κοινωνίες,  οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων για τους ντόπιους πληθυσμούς. Τα κοινωνικά κίνητρα θα αφορούν την παιδείας την υγεία και την πρόνοια, ώστε να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να υποδεχθούν και να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες. Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσαμε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε περιοχές όπως τα Γιάννενα, αποδείχτηκε ότι οι κάτοικοι είχαν πολλαπλά οφέλη.  Ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να απορροφήσουν έστω και μικρό αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων και η μόνη χώρα η οποία είχε δεχτεί ζητούσε συγκεκριμένο προφίλ ανηλίκων δηλαδή παιδιά μικρά και κυρίως κορίτσια. Είναι γνωστό όμως ότι το 90% των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι αγόρια σε ηλικία εφηβείας.

 

Για την κριτική που κάνει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την δική του διακυβέρνηση είπε: Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι καλοδεχόταν και ουσιαστικά προσκαλούσε εδώ τους πρόσφυγες. Βλέπουμε όμως ότι επί επτά μετά την ανάληψη της κυβέρνησης μήνες από τη ΝΔ, η πολιτική της απώθησης και της επιστροφής που υποτίθεται ότι εφαρμόζει και εν μέσω χειμώνα, οι ροές έχουν αυξηθεί και πλέον στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα όσα έλεγε στην Ελληνική κοινωνία, κυρίως προεκλογικά, περί δήθεν εισβολής μεταναστών που προέρχονται από ασφαλείς χώρες και ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινωνίας έθρεψε τα ακροδεξιά αισθήματα και τόνωσε ακροδεξιά φαινόμενα στη χώρα μας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κυβερνώνται από παρατάξεις ανάλογης ιδεολογικής τοποθέτησης με τη Ν.Δ. Αντίθετα, η ιστορία απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, με την πολιτική του σε όλα τα επίπεδα κατάφερε να συρρικνώσει το ακροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας, γι αυτό και η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο.