Καλεσμένη στην εκπομπή «Αυτός, αυτή και τα πειστήρια» και τους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο

 

 

 

▶️ 500.000 γονείς στον αέρα, δε γνωρίζουν αν θα πάρουν δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ που ανοίγουν αύριο.
 
• Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ για την φτώχεια, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο και αφορούν έρευνα του 2021 για τα εισοδήματα του 2020, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Αυξηθήκαν τα ποσοστά της φτώχειας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά περισσότερο στα παιδιά με αύξηση πάνω από τρεις μονάδες. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνηση του είναι υπέρ των ευάλωτων και ότι στηρίζει το παιδί και την οικογένεια. Στην πραγματικότητα εδώ και τρία χρόνια πλαγιοκοπεί όλα τα επιδόματα και τις παροχές που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: καθήλωσε τα σχολικά γεύματα στον αριθμό που τα παραδώσαμε-και για ένα διάστημα δεν τα μοίραζε καν-ενώ με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών εδώ και οκτώ μήνες ευάλωτοι συμπολίτες μας έχασαν εν μία νυχτί το ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ). Ακόμα και στα ανάπηρα παιδιά βάζει δυσκολίες, καθώς υποχρέωσαν τους ανάπηρους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να παίρνουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν ψηφιακά.
 
• Επιτομή αυτής της απαράδεκτης πολιτικής για το παιδί είναι το γεγονός ότι σήμερα, 31 Αυγούστου, δεν έχει βγει το πρόγραμμα δωρεάν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ ενώ ανοίγουν αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στον αέρα πάνω από 500.000 γονείς. Εμείς το 2019 βγάλαμε αποτελέσματα στις 10 Ιουλίου, μόλις είχαμε χάσει τις εκλογές. Τότε πήραμε όλα τα παιδιά με πλήρεις αιτήσεις, δηλαδή 155.000 παιδιά, 105.000 σε βρεφονηπιακούς, βάζοντας 230 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό ευρώ έναντι 280 εκ. συνολικού κόστους. Παραλάβαμε το 2015 79.000 voucher με αποκλεισμένες τις άνεργες μητέρες. Αυτή η άθλια κυβέρνηση, επειδή δεν ήθελε να βάλει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθυστέρησε ανεπίτρεπτα φτάνοντας στα όρια τους γονείς. Στη χθεσινή ανακοίνωση της η ΕΤΑΑ ισχυρίζεται ότι καθυστερεί διότι δεν ανταποκρινόταν το ψηφιακό της σύστημα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία γινόταν μέσω της ΗΔΙΚΑ, δημόσιας ψηφιακής εταιρείας. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το πρόγραμμα σε «ημέτερο» ιδιώτη.
 
• Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Α. Τσίπρας για το παιδί και την μητέρα, δεσμευόμαστε για την ασφάλεια τους με ισχυρό κοινωνικό μισθό μέσω του οποίου το κράτος παρέχει δωρεάν παροχές τις οποίες το νοικοκυριό δεν χρειάζεται να πληρώσει απ την τσέπη του.
• Περίπου 200.000 παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών θα έπρεπε να παίρνουν voucher. Το 70% είναι κοινωνική πλειοψηφία. Μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας θα εξασφαλίσουμε 150.000 voucher για βρεφονηπιακούς με κόστος 140 εκατ. ευρώ επιπλέον (από 105.000 voucher που δίναμε τα έριξαν 82.000) και 130.000 voucher για ΚΔΑΠ (από 60.000 που δίνει η ΝΔ) με επιπλέον κόστος 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων δίνοντας 680.000 ζεστά σχολικά γεύματα καθημερινά.
 
• Αυτές τις μέρες τα φίλια media προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα για να μην μιλάμε για την τρομακτική φτώχεια και παίζουν το θέμα της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ, κάτι που αφορά το 2023. Την προπληρωμένη κάρτα την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την κάρτα αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση έβαλε στο Ταμείο Ανάκαμψης την προπληρωμένη κάρτα και θα δώσει 10 εκατ. ευρώ στις τράπεζες για να φτιαχτεί. Επί ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα δωρεάν. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα δώρο 10 εκ. στις τράπεζες. Ενώ «παίζουν» πολύ το θέμα για να κερδίσουν εκλογικά οφέλη απευθυνόμενοι στο ακροδεξιό τους ακροατήριο, ισχυριζόμενοι ότι με την προπληρωμένη κάρτα θα αποτραπεί η εκροή συναλλάγματος προς τρίτες χώρες από μετανάστες και πρόσφυγες.
 
• Σχολιάζοντας το όργιο καταστολής που εξελισσόταν στη Μαλαματίνα σημείωσα: «Η καταστολή είναι ο ένας βραχίοντας του επιτελικού κράτους, ο δεύτερος είναι η ΕΥΠ που, με εντολή του πρωθυπουργού, έγινε βραχίονας του επιτελικού παρακράτους. Χωρίς αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία.»