Καλεσμένη στην εκπομπή «Απέναντι» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδράνησε επί μήνες να πάρει μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία με αποτέλεσμα να παραδέχεται σήμερα ότι η ύφεση θα φθάσει 13%, κάτι που μεταφράζεται σε σίγουρη καταστροφή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να αναδιαρθρώσει την αγορά εργασίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  με πρόσχημα την κρίση της πανδημίας, σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων που τον έφεραν στην εξουσία.

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκατομμύρια νοικοκυριά, και από τα μεσαία στρώματα, θα φτωχοποιηθούν ραγδαία.

 

 

Η εκτίμηση του Υπουργού Οικονομικών ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει το 13%, όταν επί δύο μήνες μιλούσε, αρχικά για 0%, μετά 4,7%, μετά 7,6%, και στους ευρωπαίους εταίρους για 9,7%, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει τραγική άγνοια της κατάστασης και αποδεικνύει γιατί, με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό το εφιαλτικό 13%.

 

Η κυβέρνηση, με την αδράνειά της, έβαλε την οικονομία της χώρας σε σπιράλ ύφεσης, σε μία ανατροφοδοτούμενη ύφεση από την οποία δεν βγαίνουμε εύκολα, που μεταφράζεται άμεσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε φτώχεια και σε τεράστια αύξηση της ανεργίας.

 

Το μέτρο για την ένταξη, στο επίδομα ανεργίας, των εποχικά εργαζόμενων του τουρισμού δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα,  αφού αφορά τους  περσινούς εποχικά εργαζόμενους.  Γενικότερα, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, αφού από  τους 1.100.000 σημερινούς ανέργους, μόνον 188.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, πράγμα που σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, 800.000 άνθρωποι βιώνουν την ανεργία χωρίς ούτε ένα ευρώ.  Όσο για το επίδομα των 536 € το μήνα σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δεν λαμβάνει υπόψη τα μέλη της οικογένειας, ούτε το  ύψος του μισθού που έπαιρνε ο εργαζόμενος. Η δυνατότητα που έδωσε στους εργοδότες να μειώσουν κατά 50% το χρόνο εργασίας, πληρώνοντας εκείνοι  το μισό μισθό και το 60% του υπολοίπου μισού να καλύπτεται από το κράτος, σημαίνει αυτόματα άμεση μείωση μισθών κατά 20% και πιθανότητα απόλυσης όταν, τον Οκτώβριο, το μέτρο θα παύσει.  Να θυμίσουμε εδώ ότι η ενίσχυση αυτή προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE που ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δεν μετέβη καν στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί για μεγαλύτερο ποσό.

 

Όσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, πολύ λίγες επιχειρήσεις  τελικά μπήκαν στη διαδικασία αυτή, όπως και στην δανειοδότηση με εγγυοδοτήσεις,  γιατί οι όροι δεν είναι συμφέροντες.

 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ακολούθησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοτήσει με 8 δις για έξι μήνες το σύνολο της εργασίας και συγχρόνως να δώσει 3 δις μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και γι  αυτό ήδη φτάσαμε στην εφιαλτική πρόβλεψη ύφεσης του 13%.

 

Για μας είναι καθαρό ότι η ΝΔ και ο αρχηγός της έχουν συγκεκριμένο Plan B: Με πρόσχημα την κρίση της πανδημίας, θέλουν  να αναδιαρθρώσουν τις εργασιακές σχέσεις και τη μικρή επιχειρηματικότητα, σε όφελος των μεγάλων και μόνον συμφερόντων,  ξεπληρώνοντας τη στήριξή τους που την έφερε στην εξουσία.