Η Τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η μόνη νόμιμη λύση για να δοθούν άμεσα σχολικά γεύματα στα παιδιά του δημοτικού

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του «Κόκκινο FM» «The Union» και στους Μαρία Θανασούλια και Κώστα Σαββόπουλο

 

 

▶️ Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του «Κόκκινο FM» «The Union» και στους Μαρία Θανασούλια και Κώστα Σαββόπουλο, και σε ερώτηση για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε νομοσχέδιο προκειμένου να δοθούν άμεσα σχολικά γεύματα στα παιδιά του δημοτικού, τόνισα τα εξής:
 
Η κυβέρνηση λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει τον θεσμό που είχε τεράστια αποδοχή. Τα φθάσαμε το 2019 στα 185.000 ημερησίως και η προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι το 2023-24 θα δίναμε γεύματα σε όλα τα 600.000 παιδιά του δημοτικού.
 
Η ΝΔ πάγωσε τα γεύματα στα 185.000 που της παραδώσαμε. Μέσα στην πανδημία χάθηκαν πολλά γεύματα λόγω κλειστών σχολείων ενώ είχαμε προτείνει να διατεθούν μέσω των Δήμων σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη, οπότε οι εργαζόμενοι των εταιρειών παρασκευής και διανομής δεν θα χρειαζόταν να μπούνε σε αναστολή.
 
Η κα Μιχαηλίδου, για να ισχυριστεί ότι αύξησε τα γεύματα, τα πήγε στις 210.000, με ετήσιο π/υ αυξημένο κατά 10 εκ., αλλά αποφάσισε να τα παγώσει εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι, έφθασε τον συνολικό π/υ της τριετίας στα 253 εκ. ευρώ. Για να ευνοήσει τις μεγάλες εταιρείες, περιέλαβε για πρώτη φορά στη διακήρυξη όρο ότι οι υποψήφιες εταιρείες, για να αποδείξουν την φερεγγυότητά τους, έπρεπε να έχουν σε μία μόνο σύμβαση των τελευταίων ετών αμοιβή ίση με το 80% του π/υ του τμήματος του διαγωνισμού που διεκδικούσαν. Εάν έπρεπε δηλαδή για παράδειγμα, μία εταιρεία να πάρει όλα τα σχολικά γεύματα για την πόλη της Πάτρας, με τίμημα 3 εκ. ευρώ, θα έπρεπε σε έχει σε μια μόνη δουλειά αμοιβή 2,4 εκ. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό οι μικρομεσαίες και τοπικές επιχειρήσεις. Γι αυτό ακριβώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη διαδικασία του διαγωνισμού με το σκεπτικό ότι αντιβαίνει στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.
 
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών για ανάθεση, μέσω διαπραγμάτευσης, των σχολικών γευμάτων μέχρι να αναδειχθούν νέοι ανάδοχοι. Η τροπολογία επικαλείται το άρθρο 32 του ν. 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος θεσπίστηκε για να μπει τέλος στις παρανομίες αναθέσεων, προμηθειών, δημοσίων έργων- όπου προβλέπεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, εφόσον όμως υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη οφειλόμενη σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, που καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών και σε κάθε περίπτωση η κατεπείγουσα ανάγκη να μην απορρέει από ευθύνη της αναθέτουσας αρχής.
 
Δηλαδή εν των προκειμένω, καμία από τις προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύει. Ζητάνε από τη Βουλή να παρανομήσει υπό τη δαμόκλεια σπάθη ότι δε θα διανεμηθούν στα παιδιά σχολικά γεύματα για να συνεχίσουν την τακτική εύνοιας προς ημετέρους!
 
Η μόνη λύση για να δοθούν άμεσα τα σχολικά γεύματα και να μπει φραγμός στις παράνομες τακτικές της κυβέρνησης για ανάθεση των γευμάτων σε ημετέρους είναι η τροπολογία που καταθέσαμε σήμερα 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Σ/Ν για τις Σχολές Οδηγών, η οποία περιλαμβάνει τη μόνη νόμιμη και εφικτή λύση για τη σίτιση των μαθητών των δημοτικών σχολείων με ζεστά σχολικά γεύματα.
 
Είναι η παράταση των συμβάσεων που είχαν συναφθεί με ανάδοχους οι οποίοι αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό του 2020 και παρείχαν τα σχολικά γεύματα τη χρονιά 2020-21. Οι ανάδοχοι αυτοί θα ετοιμάζουν και διανέμουν τα γεύματα για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός και να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για το 2021-22. Επίσης θα καλύψουν, με την ίδια τιμή μονάδος και με ισοκατανομή μεταξύ τους, τυχόν επιπλέον σχολεία στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, ή όμορους δήμους ή όμορες Περιφερειακές Ενότητες που περιελήφθησαν για πρώτη φορά στον φετινό διαγωνισμό.