Η κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση διενέργεια διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού σε όλους τους ωφελούμενους και το προσωπικό των γηροκομείων κάθε νομικής μορφής (Δημόσιου Τομέα, Δήμων -Περιφερειών και Ιδιωτικών Κέντρων).

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ Τομεάρχης Υγείας & ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη

 

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ακόμη ένα γηροκομείο στο Μαρούσι, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και η Αναπληρωτής  Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, έκαναν  την ακόλουθη κοινή δήλωση:

 

Βρισκόμαστε σε μια φάση έξαρσης της πανδημίας και καθημερινά καταγράφεται   ανησυχητικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων και , το τελευταίο διάστημα , με αυξανόμενη συχνότητα δεύτερο κύμα της σε ηλικιωμένους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε γηροκομεία. Οι ηλικιωμένοι είναι γνωστό ότι αποτελούν από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά – και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς να καταλήξουν –  από covid-19  .  Τραγική επιβεβαίωση δυστυχώς αποτελούν οι 23 θάνατοι στον οίκο ευγηρίας στο  Ασβεστοχώρι.

 

Για να μη ζήσουμε ως χώρα μια υγειονομική τραγωδία με θύματα πρωτίστως τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πρέπει  να ξεκινήσουν σήμερα  κιόλας εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στο  σε όλους τους  φιλοξενούμενους και το προσωπικό των γηροκομείων , οι οποίοι  θα πρέπει  να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Και για μεν τα ΝΠΔΔ (δημόσια ή των ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού) και τα ΝΠΙΔ κοινωφελούς χαρακτήρα (φιλανθρωπικά σωματεία, κληροδοτήματα κ.λπ) θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση  για τη διενέργεια των τεστ,  οι δε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις  οίκων ευγηρίας θα πρέπει να τα κάνουν με δική τους μέριμνα.  Η διενέργεια  των τεστ και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να ελέγχεται  διαρκώς από τα αρμόδια εποπτικά όργανα (Εθνική Αρχή Διαφάνειας –πρώην ΣΕΥΥΠ , Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών κλπ).

 

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στοχευμένης μέριμνας για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας και κλειστές δομές ( γηροκομεία, προσφυγικά camps, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές , καταυλισμοί Ρομά , ψυχιατρικές κλινικές). Προτείναμε τακτικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους,  ειδικά υγειονομικά  πρωτόκολλα ανά είδος δομής και διαρκή εποπτεία της τήρησής τους, διάθεση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για ωφελούμενους και εργαζόμενους και, ειδικά για τις δημόσιες δομές, ενίσχυση του ελλιπούς και εξουθενωμένου προσωπικού και εξομοίωσή τους με τους υγειονομικούς εργαζόμενους ως προς το ειδικό επίδομα λόγω κορωνοϊού.

 

Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακούς χειρισμούς, υποτίμηση του κινδύνου ή  ευχολόγια. Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση , οφείλει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να  δράσει άμεσα και αποτελεσματικά . «Θωρακίζοντας» το ΕΣΥ , ο Κοινωνικό Κράτος και τη Δημόσια Υγεία. Τώρα , πριν να είναι πολύ αργά.