Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται τη στεγαστική κρίση για να πλουτίσουν κι άλλο ορισμένοι ολιγάρχες και εργολάβοι

 

 

▶️ Σε συνέντευξη στην εκπομπή «Allegro μα με τρόπο» (105,5) και τους δημοσιογράφους Ευγενία Λουπάκη και Χρυσόστομο Λουκά, τόνισα τα εξής:
 
• Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αλλά και το μεγαλύτερο που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα μας. Το 50% του ελληνικού λαού ξοδεύει 40% των εισοδημάτων του για έξοδα στέγης.
 
• Τον κ. Μητσοτάκη δήθεν τον έπιασε το παράπονο για το δημογραφικό και τους νέους και παρουσίασε στη ΔΕΘ μέτρα για τη στεγαστική κρίση. Οι προτάσεις Μητσοτάκη όμως, αντί να αποτελούν λύση, επιτείνουν ακόμα περισσότερο τη στεγαστική κρίση. Συγκεκριμένα:
 
-Κανένα μέτρο για τον κίνδυνο αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους λόγω του πτωχευτικού νόμου που ενεργοποιείται με 350.000 πλειστηριασμούς μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
 
-Δεν λαμβάνει μέτρα ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) ενώ πριμοδοτεί τη φούσκα ακινήτων επιδοτώντας τους μεγαλοεργολάβους με τη σκανδαλώδη παραχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα και παλαιά κτίρια) για ανέγερση κατοικιών. Το πρωτοφανές σύστημα «κοινωνικής αντιπαροχής» τα χαρίζει όλα στον εργολάβο που δεν επιστρέφει τίποτε στο κράτος.
 
-Εμπαίζει τους νέους με τις προτάσεις του που αφορούν ελάχιστους οι οποίοι : α) ήδη έχουν ιδιόκτητη στέγη (20.000) ή β) έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν με δάνειο νέα κατοικία (10.000). Γι αυτές τις δύο περιπτώσεις σπαταλά 775 εκ. € από τον κρατικό π/υ.
 
• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται μία ακόμα τραγωδία του ελληνικού λαού, τη στεγαστική κρίση, για να πλουτίσουν κι άλλο ορισμένοι ολιγάρχες και εργολάβοι. Παράδειγμα, οι 8.150 θέσεις σε εστίες που θα φτιάξει με ΣΔΙΤ, με υπερκοστολόγηση της κάθε θέσης, 85.000-100.000 ευρώ σύμφωνα με τον διαγωνισμό θα στοιχίζει κάθε θέση και θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό έξι μεγαλοεργολάβοι για να πάρουν τη δουλειά οι τρεις.