Η κυβέρνηση κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ και αφήνει ανεκμετάλλευτους 700 έμπειρους νέους επιστήμονες και 400 πτυχιούχους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην κατ’ άρθρον συζήτηση επί του Σ/Ν «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ

 

 

Η κυβέρνηση κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ και αφήνει ανεκμετάλλευτους 700 έμπειρους νέους επιστήμονες και 400 πτυχιούχους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για να αλώσει τον ΕΦΚΑ με πανάκριβα γαλάζια golden Boys αμφιβόλων προσόντων και να «αξιοποιήσει» με διάτρητες διαδικασίες την τεράστια ακίνητη περιουσία του σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
 
Στη διαβούλευση, σχεδόν όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι:
 
α) πρόκειται για έναν αντισυνταγματικό νόμο για την άλωση του ΕΦΚΑ με πανάκριβα γαλάζια golden Boys με μισθό Γενικών διευθυντών 8.132 ( έναντι 2.200 των δημόσιων λειτουργών) και διευθυντών 4.400 €/μήνα (έναντι 2.000 του δημοσίου). Πρόκειται για την «πρόβα τζενεράλε» για την επέκταση αυτού του μοντέλου -μοναδικού στην Ευρώπη- σε όλο το κοινωνικό κράτος: υγεία, παιδεία, ασφάλιση και πρόνοια, και στη δημόσια περιουσία.
 
β) Ότι η κυβέρνηση κατασυκοφανεί τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους που δεν δίνονται οι συντάξεις, τεμπέληδες και αδιάφορους, ενώ ξέρει καλά ότι το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων οφείλεται στο ότι επί 31 μήνες ΝΔ ο ΕΦΚΑ αποψιλώθηκε από το μισό του σχεδόν προσωπικό, ότι δεν έχει διασφαλιστεί ένα σύγχρονο λογισμικό για την παράλληλη ασφάλιση κι ότι γίνονται δαπάνες εκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις, αλλά όχι για τον εξοπλισμό του φορέα με τα κατάλληλα εργαλεία και συστήματα.
 
Επί ΝΔ ο ΕΦΚΑ έχασε το 40% του προσωπικού του, 1.000 άτομα σε σύνολο 2.500, ενώ ήδη, με τον μνημονιακό κανόνα 1:5 που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο 1:1, δεν είχε αναπληρώσει τους συνταξιοδοτούμενους.
 
Και ενώ υπάρχουν προς άμεση πρόσληψη 683 νέοι επιστήμονες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που είχαν δουλέψει στον ΕΦΚΑ εκδίδοντας 25.000 συντάξεις το μήνα και κοστίζοντας μόνον 7 εκ. το χρόνο από ευρωπαϊκούς πόρους, και 400 απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η κυβέρνηση τους απαξιώνει, προτιμώντας τους χρυσοπληρωμένους ιδιώτες. Ενώ ξέρει ότι οι ιδιώτες που πιστοποίησε πριν 10 μήνες δεν εξέδωσαν ούτε μία σύνταξη. Κι ενώ δεν κάνει τίποτα για να αρχίσει να καταγράφεται ψηφιακά ο εργασιακός βίος των εργαζομένων δυο χρόνια πριν τη σύνταξη.
 
Είναι πολύ πιθανό η τρωτή διαδικασία απευθείας ανάθεσης του τηλεφωνικού κέντρου 1555 σε εταιρεία έναντι 12,1 εκ. για ένα χρόνο να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» για τον τρόπο που θα ανατίθεται από την νέα Ανώνυμη Εταιρεία σε εταιρεία real estate η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ: συνεννόηση εταιρειών, συμφωνημένες αποχωρήσεις και ανάθεση σε έναν ανάδοχο με πολύ μικρή έκπτωση.
 
Η δε αξιολόγηση του έργου να γίνεται από τον ίδιο τον εργολήπτη, όπως η εταιρεία του 1555 που αυτοαξιολογήθηκε, με έρευνα 300 ατόμων σε σύνολο 1,1 εκ. κλήσεων και βρήκε ικανοποίηση 80%!
Τέλος, αναφέρθηκα στα πραγματικά, αδιάψευστα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη που εμφανίζουν το 2017 2.330 αρνητικές αναφορές πολιτών για τον ΕΦΚΑ, εντυπωσιακή μείωση το 2018 στις 1.834 και νέα άνοδο το 2020, επί ΝΔ στις 2008.