Η κυβέρνηση κατάργησε το νοσοκομείο που θα χτιζόταν στην Ανατολική Αττική με αξιοποίηση και της δωρεάς της Κύπρου για το Μάτι, γιατί δεν επιθυμεί την ενίσχυση του ΕΣΥ

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της κύρωσης Μνημονίου με την Κυπριακή Δημοκρατία για χρήση δωρεάς προς ανέγερση κοινωνικής κατοικίας στο Μάτι.

 

 

▶️ Η κυβέρνηση κατάργησε το νοσοκομείο που θα χτιζόταν στην Ανατολική Αττική με αξιοποίηση και της δωρεάς της Κύπρου για το Μάτι, γιατί δεν επιθυμεί την ενίσχυση του ΕΣΥ.
 
▶️ Οι 100 κοινωνικές κατοικίες στο Μάτι είναι προεκλογικό κόλπο της ΝΔ, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Η δε Σύμβαση που έρχεται προς κύρωση ντροπιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να αποσυρθεί.
 
Τον Ιούνιο του 2019 συμφωνήθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για δωρεά 10 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιούταν για ανέγερση Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Μάλιστα το Κατάρ είχε υποσχεθεί πολλά εκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό. Ο π/υ ανέγερσης και εξοπλισμού ήταν 18 + 25 εκ. €, με πρόβλεψη σύγχρονα τμήματα, μεταξύ των οποίων 8 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας. Την αξιοποίηση της δωρεάς για νοσοκομειακές υποδομές είχε αναφέρει και ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη επίσκεψή του στις 30 Ιουλίου 2019, στην Κύπρο. Σήμερα, στο μνημόνιο, αντί για νοσοκομείο, αναφέρονται 100 κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους σε 7 συγκροτήματα.
 
Η κατάργηση του νοσοκομείου και η αντικατάστασή του από κοινωνικές κατοικίες έγινε προφανώς γιατί η ΝΔ δεν θέλει καμία ενίσχυση του ΕΣΥ. Αλλά και κανένα άλλο έργο δεν έχει προχωρήσει στο Μάτι, οι δε νεκροί της τραγωδίας ανασύρονται κάθε φορά που το Επιτελικό Κράτος τα κάνει θάλασσα, όπως στις πυρκαγιές της Εύβοιας και στο χάος της Αττικής στον πρόσφατο χιονιά.
 
Η ΝΔ ακύρωσε το ν. 4576, που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χρόνο ρεκόρ, τον Μάιο του 2019, με ορισμό πλάτους δρόμων, ελεύθερη παραλία, ασφαλή ρυμοτομία, προσβάσεις, οριοθετημένα ρέματα, δασικό χάρτη κ.λ.π. Αντ’ αυτού ανέθεσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 2019 στο ΤΕΕ, δήθεν για να είναι έτοιμο σύντομα, που όπως είπε ο κ. Ταγαράς, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο του χρόνου την άνοιξη. Μάλιστα, για το έργο αυτό δόθηκαν στο ΤΕΕ από τη ΝΔ 6,5 εκ. από τον Ειδικό Λογαριασμό της Βουλής των 37 εκ. που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούμε με τη μετατροπή του ΤΕΕ σε dealer που μοιράζει δουλειές στους μηχανικούς που εκπροσωπεί. Είναι βέβαιο ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μία περίπτωση απευθείας αναθέσεων στους ημετέρους που σε 2,5 χρόνια πήραν έτσι 5,5 δις.
Ισχυρίζεται δε η κυβέρνηση ότι εκπονεί τώρα παράλληλα Ρυθμιστικό Σχέδιο για να χτιστούν οι κατοικίες. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και έωλο.
 
Η πρόταση για κοινωνική κατοικία δεν είναι «κοινωνική ευαισθησία» για τους πυρόπληκτους,, είναι προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης για να κρύψει τις ολιγωρίες, τις χοντρές μπίζνες και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει καν καταγραφή των αναγκών, των ευάλωτων δικαιούχων, των καμένων σπιτιών, αν ήταν κύριες κατοικίες ή όχι, αυθαίρετες ή όχι.
 
Η δε λύση των 7 μεγάλων συγκροτημάτων, σύνολο 100 κατοικίες συνολικά, αντί να ευνοεί τη διάχυση στον αστικό ιστό, προσβάλλει τον χαρακτήρα της περιοχής, περιλαμβάνοντας κτίρια με πυλωτή που είναι το αδύνατο σημείο σε περίπτωση σεισμού, άσχετα με την τυπολογία της Ραφήνας που έχουν εγκαταλειφθεί ως λογική κοινωνικής κατοικίας στις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Οι 100 κατοικίες στο Μάτι είναι προεκλογικό κόλπο της ΝΔ, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Η δε Σύμβαση που έρχεται προς κύρωση ντροπιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να αποσυρθεί.