Η κυβέρνηση εκτοπίζει τους παραγωγούς από τις λαΐκές αγορές και οδηγεί τους πολίτες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων

Ομιλία μου χθες στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν για τις λαΐκές αγορές

 

 

▶️ Η κυβέρνηση μέσα στη πανδημία, και με το κύμα ακρίβειας να γιγαντώνεται, εκτοπίζει τους παραγωγούς και οδηγεί τους πολίτες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων που έβγαλαν τεράστια κέρδη από την πανδημία.
 
• Για την τροπολογία που έφερε ο κ. Δήμας, μετατροπή υφιστάμενου κτιρίου στο Γουδί, περιουσίας της ΕΤΑΒ σε Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας. Κατανοήσαμε από διευκρίνιση του κ. Δήμα ότι το ίδρυμα Ωνάση έκανε δωρεάν τις μελέτες μετατροπής του κτιρίου. Και καλείται η Βουλή να λειτουργήσει ως πολεοδομικό γραφείο και να δώσει την πολεοδομική άδεια αβλεπί.
 
• Ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε να διαλύσει τις λαΐκές αγορές, την καταστατική αρχή ίδρυσης και λειτουργίας τους. Αυτή η άμεση αδιαμεσολάβητη σχέση παραγωγού-καταναλωτή δημιούργησε εδώ και 93 χρόνια έναν νέο ζωντανό δημόσιο χώρο εξαιρετικά αγαπητό και δημοφιλή για όλες τις ηλικίες. Το ελληνικό κλίμα επέτρεψε το στήσιμο και ξεστήσιμο τους, τον υπαίθριο χαρακτήρα τους. Έγιναν τόποι κεφάτων σκωπτικών πολιτικών σχολίων, βαρόμετρα πολιτικών αλλαγών, ενέπνευσαν ανθρώπους τους πνεύματος και της τέχνης, αποτύπωσαν ζωντανά τις δραματικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας: την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης και του κορωνοΐού, στην πρώτη χάριζαν στο τέλος την πραμάτεια τους, στη δεύτερη χωρίς κέφι υπέμειναν την αραίωση και την πτώση του τζίρου.
 
• Η κυβέρνηση μέσα στη πανδημία, και με το κύμα ακρίβειας να γιγαντώνεται, εκτοπίζει τους παραγωγούς και οδηγεί τους πολίτες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων που έβγαλαν τεράστια κέρδη από την πανδημία. Γιατί εκτοπίζει τους παραγωγούς, οι οποίοι αντί για «άδεια» λαΐκής τώρα θα διεκδικούν «θέση» με κριτήρια τα πτυχία τους, την ηλικία τους, τον αριθμό παιδιών (πολύτεκνοι), ανεργία και αστεγία (νέα εφεύρεση ο άνεργος και άστεγος παραγωγός).
 
• Γιατί όμως, η ΝΔ μετά από μήνες διαπραγμάτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που έχει ξεσηκώσει τους πάντες εναντίον της; Διότι όλες οι μορφές μικρής επιχειρηματικότητας πρέπει να εξοντωθούν για να κυριαρχήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης. Ακολουθεί την ίδια επιταγή Πισσαρίδη παντού, ιδιαίτερα αν μπορεί να το συνδυάσει με κατάργηση προΰπάρχοντος νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Στις λαΐκές αγορές επιτυγχάνει και τα δύο. Καταργεί προΰπάρχοντα νόμο του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ που τον είχε ψηφίσει και αδιαφορεί αν οι πολίτες θα στερηθούν ποιοτικά και φτηνά προΐόντα, σήμερα που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, αποκλείοντας τους μικροπαραγωγούς.