Η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους της ιστορικής φιλανθρωπικής δομή παιδικής προστασίας, «Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο – ΠΕΝ» στην Καλλιθέα.

 

Με τα αλλοπρόσαλλα, αντιφατικά και αδιέξοδα μέτρα «στήριξης» των επιχειρήσεων έναντι της πανδημίας,  η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους της  ιστορικής φιλανθρωπικής δομή παιδικής προστασίας, «Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο – ΠΕΝ» στην Καλλιθέα.

 

 

Η Θεανώ Φωτίου συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου, μιας ιστορικής, φιλανθρωπικής δομής φροντίδας παιδιών ηλικίας 2,5-5,5 ετών που λειτουργεί πάνω από 100 χρόνια, με στόχο  την προστασία παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη, τη διαπαιδαγώγησή τους και τη στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους, ώστε να μην απειλούνται από ιδρυματοποίηση.

 

Η συνάντηση αφορούσε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη δομή λόγω της αλλοπρόσαλλης, αντιφατικής και αδιέξοδης νομοθεσίας που, μέσω  διαδοχικών ΠΝΠ εφάρμοσε η κυβέρνηση  για τη στήριξη επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή επλήγησαν από την πανδημία.

 

Η κυβέρνηση δεν περιέλαβε αρχικά τις δομές παιδικής προστασίας, ούτε στις επιχειρήσεις σε αναστολή, ούτε στις πληττόμενες, ενώ το νηπιοτροφείο, ως φορέας παιδικής προστασίας που λειτουργεί και βρεφονηπιακό σταθμό, εμπλέκεται και στις δύο κατηγορίες. Όταν δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και μη, και πάλι το ΠΕΝ δεν έλαβε την αναλογούσα ενίσχυση. Αιτία, αφενός η κακή οργάνωση των απαιτούμενων ενεργειών και της διασύνδεσης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», και αφετέρου η νομικά απαράδεκτη και έωλη  διαδικασία εκταμίευσης των vouchers που εφάρμοσε η κυβέρνηση την οποία καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με ερώτηση 30 βουλευτών του στις 27/4, χωρίς να λάβει απάντηση.

 

Αποτέλεσμα είναι ότι 18 εργαζόμενες που παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες δεν μπορούν να πληρωθούν, ούτε να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές  για 22 ημέρες, συγκεκριμένα από 11/3/2020 έως  2/4/2020 (συνολικό ποσό περί τις 8.000 €), ενώ δεν καταβάλλεται το τίμημα των vouchers (περίπου 48.000 €) των παιδιών του βρεφονηπιακού σταθμού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

 

Η Θ. Φωτίου τόνισε ότι η λύση είναι απλή και δεν κατανοεί γιατί τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομίας θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία ενός ιστορικού, καταξιωμένου φορέα για τόσο μικρά ποσά. Ζήτησε να καταβληθεί άμεσα η ενίσχυση στους  εργαζόμενους και η τα vouchers των παιδιών του βρεφονηπιακού σταθμού και συζήτησε τρόπους παρέμβασης στη Βουλή και την κυβέρνηση για να λήξει αυτή η αδικία.