Η ιδιωτικοποίηση του e-ΕΦΚΑ είναι η «πρόβα τζενεράλε» για την ιδιωτικοποίηση όλου του κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ασφάλιση

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ και άλλες διατάξεις για την Kοινωνική Ασφάλιση.

 

 

▶️ Η ιδιωτικοποίηση του e-ΕΦΚΑ είναι η «πρόβα τζενεράλε» για την ιδιωτικοποίηση όλου του κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
 
Ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» του e-ΕΦΚΑ δεν είναι παρά η «πρόβα τζενεράλε» για την ιδιωτικοποίηση όλου του κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Δηλαδή:
 
1. Είσοδος ιδιωτών χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ στις διευθυντικές θέσεις με υπέρογκες αμοιβές.
2. Ξεδιάντροπη κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. στους τομείς του κοινωνικού κράτους.
3. Λεηλασία της δημόσιας περιουσίας του κοινωνικού κράτους.
4. Διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε προκλητικούς μισθούς και αναθέσεις έργων σε ημετέρους.
 
Οι δηλώσεις της κας Γκάγκα ότι υπάρχει έρευνα ότι τα νοσοκομεία που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι αποδοτικότερα από τα δημόσια προαναγγέλλει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΣΥ. Έπονται τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.
 
Η μεθοδολογία για να περάσει αυτό στην κοινή γνώμη είναι γνωστή και έχει ακολουθηθεί και στη ΔΕΗ η οποία, κατά τον κ. Χατζηδάκη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: Απαξίωση του φορέα και του προσωπικού του. Γι αυτό δεν κάνει ούτε μια πρόσληψη, ενώ έχουν αποχωρήσει 1000 υπάλληλοι, δεν αναβαθμίζει το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ που είναι η μόνη εγγύηση για γρήγορη απονομή συντάξεων, εξαγγέλλει κάθε τόσο ότι οι συντάξεις θα αποδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ ξέρει ότι αυτό δε γίνεται, και υπερτριπλασιάζει τις εκκρεμείς συντάξεις που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το προσωπικό του φορέα ως τεμπέληδες και άχρηστους. Νομίζει ότι έτσι θα εμφανίσει τα γαλάζια “golden boys” που θα φέρει από τον ιδιωτικό τομέα ως σωτήρες των συνταξιούχων.
Βέβαια, ο ίδιος παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι οι ιδιώτες που έβαλαν πριν ένα χρόνο να βγάλουν συντάξεις προαναγγέλλοντας την ολοκλήρωση χιλιάδων υποθέσεων, δεν κατάφεραν να εκδώσουν ούτε μια σύνταξη.
 
Εδώ και 30 μήνες τώρα, ο κ. Χατζηδάκης, με την δικαιολογία του κορωνοϊού, κάνει απευθείας αναθέσεις παρακάμπτοντας τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων και προμηθειών. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιεί αυτή την κατάσταση με τη δικαιολογία ότι τόσους μήνες δεν έχει την ευελιξία να πάρει γραφική ύλη, τόνερ και κλιματιστικά για το προσωπικό τού ΕΦΚΑ.
 
Μπορούσε όμως να κάνει απευθείας ανάθεση 12,1 εκ. για το τηλ. Κέντρο 1555 του Υπ. Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ. Ο κ. Χατζηδάκης, υπό το πρόσχημα των κατεπειγουσών αναγκών έβγαλε απόφαση για διενέργεια διαγωνισμού με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για ένα έργο υπερκοστολογημένο στα 12,5 εκ. για ένα χρόνο. Μέσα σε 5 ημέρες απάντησε μόνον μια εταιρεία που πήρε το έργο με έκπτωση 3%. H αγορά ξέρει ότι αυτά είναι στημένες διαδικασίες.
 
Και από τα 12,1 εκ. της αμοιβής της εταιρείας, τα 4 εκατομμύρια πάνε υποτίθεται σε δημοσιότητα και σε έρευνα ικανοποίησης του κοινού που διενεργεί η ίδια η εταιρεία. Αθάνατη «Λίστα Πέτσα» λοιπόν για μια αόρατη μέχρι στιγμής δημοσιότητα. Ενώ 2,37 εκ. δίνονται σε δύο μόνο συμβούλους της, αυτό που η αγορά αποκαλεί «αέρα». Ο κ. Χατζηδάκης, δε, ανακοίνωσε ότι το 1555 έχει λάβει μέχρι στιγμής 1,1 εκ. κλήσεις, αλλά η έρευνα ικανοποίησης έγινε σε 300 άτομα και η εταιρεία-ανάδοχος-ερευνητής απεφάνθη ότι το κοινό είναι ικανοποιημένο σε ποσοστό 80%!
 
Και κατέληξα: Με το «λάδι» γίνονται οι αναθέσεις της ΝΔ στους ημετέρους, αλλά το λάδι της κυβέρνησης τελειώνει!