Εξαιτίας λάθους της ΗΔΙΚΑ, την οποία η κυβέρνηση άφησε να καταρρεύσει, χιλιάδες οικογένειες θα παίρνουν μειωμένο ΕΕΕ

Μιλώντας στο Κόκκινο (105,5) και τον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη

 

 

Εξαιτίας λάθους της ΗΔΙΚΑ, την οποία η κυβέρνηση άφησε να καταρρεύσει, χιλιάδες οικογένειες θα παίρνουν μειωμένο ΕΕΕ, ακόμα και 50 ευρώ το μήνα, σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά.

• Η κυβέρνηση της ΝΔ από τη μία διατυμπανίζει πόσο προστατεύει τους ευάλωτους, κι από την άλλη τους κόβει ό,τι παροχές μπορεί. Παραδώσαμε το 2019 267.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και τους μείωσε κατά 30.000 το 2021 ενώ έκανε και το φοβερό, το έβαλε στο Σύνταγμα ως εξασφάλιση για την αξιοπρεπή διαβίωση. Άλλωστε, η ΝΔ νομοθέτησε το εξής απαράδεκτο, όταν ένα παιδί χάνει την τάξη του από απουσίες, να χάνει ολόκληρη η οικογένεια του τα επιδόματα που δικαιούται. Και δεν είναι το μόνο. Μην ξεχνάμε ότι αύξησαν τις αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα από ένα σπιτάκι που νοικιάζουν να χάνουν επιδόματα. Μπλόκαραν και τα σχολικά γεύματα αφού τα καθήλωσαν εκεί που τους τα παραδώσαμε το 2019, δηλαδή 185.000. Εμείς είχαμε υποσχθεί ότι μέχρι το 2022 όλα τα παιδιά του δημοτικού, δηλαδή 600.000 μαθητές θα λαμβάνουν κάθε μέρα ένα ζεστό σχολικό γεύμα.

• Από το 2019 προτείναμε ένα νέο εργαλείο, που είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, και θα το παίρνει κάθε πολίτης όταν το κράτος διαπιστώνει ότι βρέθηκε σε έκτακτη ανάγκη (φτώχεια, ανεργία, νέο μέλος στην οικογένεια, αναπηρία), χωρίς να υπολογίζει τα παλιά του εισοδήματα αλλά την τρέχουσαν οικονομική του κατάσταση. • Τώρα η κυβέρνηση έκοψε σε χιλιάδες οικογένειες το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εξαιτίας λάθους της ΗΔΙΚΑ, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστησε αλλά την άφησαν να καταρρεύσει ενώ ο τρόπος λειτουργίας της αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο καθώς μέσα σε δευτερόλεπτα διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων για να ορίσει τους δικαιούχους επιδομάτων. Ο κ. Πιερρακάκης πήρε την ΗΔΙΚΑ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έκανε το emvolio.gr.

• Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ δεν υπολόγισε το επίδομα παιδιού (Α21) που παίρνουν οι οικογένειες-το οποίο κανονικά δε θα έπρεπε να υπολογίζεται ως εισόδημα-με αποτέλεσμα να αντλήσει λάθος στοιχεία. Εξαιτίας λάθους της πλατφόρμας, χιλιάδες οικογένειες, πήραν κάποια χρήματα παραπάνω. Αρχικά η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου το θεώρησε απάτη εις βάρος του δημοσίου. Και τώρα, όπως είπε χθες απαντώντας στην σχετική Επίκαρη Ερώτηση, θα πρέπει οι πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά, δηλαδή τα αχρεωσθέντως μη καταβληθέντα, τμηματικά. Δηλαδή οικογένεια που έπαιρνε 260 € ενημερώθηκε ότι θα παίρνει πλέον 45 € το μήνα! Πώς θα ζήσει οικογένεια με παιδί με αυτά τα χρήματα;

• Εμείς ζητήσαμε να διαγραφούν αυτά τα ποσά καθώς οι συμπολίτες μας με αυτά αναγκάστηκαν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες για να ζήσουν σε μια περίοδο που τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 την πρόνοια 700 εκατ. ευρώ και την έφτασε 3,5 δις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ έκτοτε. Μέχρι το 2019, με τις πολιτικές μας, ανεβάσαμε τους δείκτες φτώχειας. Παραλάβαμε το 2015 τον δείκτη φτώχειας στο 50% και τον παραδώσαμε στο 37%.

• 37% του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα στέγασης γιατί απορροφούν περισσότερο απ’ το 50% των εισοδημάτων του. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,9%. Δεύτερη η Βουλγαρία με 17%.

• Χτες βρεθήκαμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Βύρωνα και είδαμε την αλλαγή του κλίματος. Ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι με αυτή την κυβέρνηση θα βρεθούμε σε δυσκολότερη κατάσταση απ ότι προ 2015. Όλα τα στοιχεία μικροοικονομίας και μακροοικονομίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε στα πρόθυρα νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Πρέπει να φύγει γρήγορα αυτή η κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να αποτκτήσει το κοινωνικό κράτος που του αξίζει, προς όφελος όλων, με ισχυρή δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια.