Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Γηροκομείο Αθηνών:«Σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν τα κακουργήματα της διοίκησης Μπούμπα που υπερχρέωσαν το Γηροκομείο Αθηνών εξαιτίας μεθοδεύσεων της σημερινής διοίκησης»

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-Οικονομικών

 

 

Θέμα: «Σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν τα κακουργήματα της διοίκησης Μπούμπα που υπερχρέωσαν το Γηροκομείο Αθηνών εξαιτίας μεθοδεύσεων της σημερινής διοίκησης».

 

 

Είναι γνωστή η νοσηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γηροκομείο Αθηνών εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης Διοίκησης υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα ο οποίος διώκεται από το 2015 για 6 κακουργήματα και οδήγησε το Γηροκομείο σε πλήρη απαξίωση, με χρέη 30 εκ. €.

 

Το Γηροκομείο υπολειτουργεί καθώς αν και διαθέτει εννέα πτέρυγές, λειτουργούν μόνο δύο και φιλοξενεί περίπου 100 ηλικιωμένους, ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 650 ατόμων. Το Γηροκομείο έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, αν και διαθέτει 900 τουλάχιστον κτήρια αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα τεράστιας αξίας στο Ψυχικό και 11 κτήρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα.

 

Η κατάσταση αυτή οδηγείται σε αλλεπάλληλα αδιέξοδα καθώς οι 4 προσωρινές διοικήσεις που διορίστηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών από τον Απρίλιο 2017 έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να οργανώσουν την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση του Γηροκομείου Αθηνών εκμεταλλευόμενη τις τεράστιες δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων τρίτης ηλικίας που αυτό διαθέτει. Η σημερινή προσωρινή διοίκηση του κ. Κολιού έχει ακυρώσει 2 φορές την δικαστική εντολή διεξαγωγής των εκλογών.

 

Πέραν όμως τούτου, μεθοδευμένα παραλείπει να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης του κ. Μπούμπα με στόχο να παραγραφεί η ποινική δίωξη του ίδιου και της Διοίκησής του. Συγκεκριμένα, δεν έχει καταθέσει την απαιτούμενη έγκληση ώστε να μην παραγραφούν οι κακουργηματικές πράξεις της Διοίκησης Μπούμπα, γεγονός που επεσήμανε και η Πρόεδρος του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δικάσιμο της 24ης Σεπτέμβρη 2019 η οποία, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των απαραίτητων νομικών ενεργειών για την συνέχιση της ποινικής διαδικασίας. Η τωρινή προσωρινή διοίκηση όχι μόνο δεν εκπληρώνει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της για την τιμωρία των υπευθύνων αλλά προχωράει σε διώξεις όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν τις πρακτικές κακοδιαχείρισης που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας και επέφεραν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με στόχο να τους φιμώσει. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι θα διώξει τον Πρόεδρο των εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών αμέσως μετά την κατάθεση του στο Β΄ τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχετικά με τις παράνομες πρακτικές του κ. Μπούμπα.

 

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, κατά δήλωσή της στη Βουλή, είχε προχωρήσει σε σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία απαιτούσε διακομματική συναίνεση, προκειμένου να έχει το Υπουργείο Εργασίας τη δυνατότητα εποπτείας και ελέγχου των ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας για άρση των αδιεξόδων που προκαλεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Σημαντική πλευρά της σχεδιαζόμενης ρύθμισης είναι η χρήση της ηλεκτρονικής  καταγραφής και πιστοποίησης των υφιστάμενων προνοιακών ιδρυμάτων η οποία έχει νομοθετηθεί και ήδη λειτουργεί , ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και η εποπτεία της προνοιακής πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Επειδή αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στο Γηροκομείο Αθηνών να επιτελέσει το ρόλο του παρά την τεράστια υποδομή που αυτό διαθέτει.

 

Επειδή, όπως αποδείχτηκε, οι προσωρινές διοικήσεις δεν ολοκληρώνουν τις αναγκαίες διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών.

 

Επειδή η προσωρινή διοίκηση δεν προχωράει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας για την τιμωρία των υπευθύνων, με κίνδυνο να παραγραφούν κακουργήματα της Διοίκησης Μπούμπα.

 

Επειδή οι μόνες ενέργειες της προσωρινής Διοίκησης κατευθύνονται στον εκφοβισμό όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν τους υπαίτιους των αδικημάτων.

 

Επειδή είναι πρωτοφανές εισαγγελέας και δικαστής να εγκαλούν οι ίδιοι την πολιτική αγωγή του Γηροκομείου να επιτελέσει το νόμιμο έργο της που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του ιδρύματος αντί να προχωράει σε ενέργειες που παρεμποδίζουν την διαλεύκανση της υπόθεσης και οδηγούν στην ατιμωρησία των υπευθύνων.

 

Επειδή το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας ζήτημα που αφορά εκατοντάδες συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας και τις οικογένειές τους.

 

Επειδή η κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου και τα αδικήματα της απιστίας και υπεξαίρεσης κατά του ελληνικού Δημοσίου εις βάρος των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας δεν νοείται να μένει ατιμώρητη.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Γηροκομείο Αθηνών και για την τιμωρία των υπευθύνων;
  • Θα αξιοποιήσετε το προϋπάρχον σχέδιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε, με διακομματική συναίνεση να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τα ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας και την εποπτεία τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Φωτίου Θεανώ

 

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βερναρδάκης Χριστόφορος

 

Ζαχαριάδης Κωσταντίνος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Κατρούγκαλος Γιώργος

 

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μπάρκας Κώστας

 

Ξανθός Ανδρέας

 

Πούλου Παναγιού

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τζανακόπουλος Δημήτρης

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φίλης Νικόλαος

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γιώργος