ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΚΗΦΗ & ΚΔΗΦ ΑμεΑ

Κύριε Πρέσβη σας καλωσορίζω  στην Ελληνική Βουλή και σας ευχαριστώ για την εισήγησή σας.

 

Την τελευταία τετραετία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την Φιλανδική Πρεσβεία και την Φιλανδική Κυβέρνηση σε ζητήματα ασυνόδευτων ανήλικων και εφαρμοσμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων  και του δημογραφικού προβλήματος . Η εμπειρία της Φιλανδίας ήταν χρήσιμη για μας.

 

Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά καινοτόμα προγράμματα κοινωνικής προστασίας συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο όπως τα Κέντρα Κοινότητας με τα ενσωματωμένα Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας και Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ),  και τα Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔΗΦ  ΑμεΑ).

 

Προτίθεστε να στηρίξετε την επέκτασή τους στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-27 από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΚΤ;

 

Και δεύτερη ερώτηση : λήγει με το πέρας της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που αφορά την δωρεάν είσοδο των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η ερώτηση είναι αν θα υποστηρίξετε την επέκταση  προγράμματος και στην νέα περίοδο 2021-27.