Επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης».

 

 
Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε γιατί δεν δόθηκε καμία απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλαν πριν ένα μήνα, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το μείζον πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση σε 26.400 αναπήρους μη χορηγώντας τους τα επιδόματά τους κατά το πρώτο lockdown λόγω αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
Σήμερα, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτημάτων για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, εν μέσω νέου lockdown, έχει εκτιναχθεί στις 37.500. Από αυτά, 23.500 αιτήματα είναι έτοιμα για εξέταση στα ΚΕΠΑ, τα 12.100 για ανανέωση επιδόματος και τα 11.400 για χορήγηση για πρώτη φορά. Όμως, άλλοι 14.000 ανάπηροι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους γιατί τα νοσοκομεία, λόγω φόρτου από τον κορωνοϊό, δεν έχουν δυνατότητα να χορηγούν τις απαραίτητες διαγνώσεις.
 
Συγχρόνως, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΟΠΕΚΑ και τη σύνδεσή του με τα ΚΕΠΑ, λόγω του ότι η κυβέρνηση πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου. Τέλος, χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει, στο δεύτερο lockdown, τη λειτουργία των ΚΗΦΗ, αφήνοντας μόνους και αβοήθητους ηλικιωμένους τέταρτης ηλικίας.
 
Η υφυπουργός κα Μιχαηλίδου δεν απάντησε στο πραγματικό πρόβλημα των 37.500 εκκρεμοτήτων στον ΟΠΕΚΑ, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση. Δεν δέχθηκε τις προτάσεις που κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ για τους προνοιακούς αναπήρους κατά το τρέχον lockdown όπου πάλι δεν λειτουργούν τα ΚΕΠΑ. Δηλαδή:
 
• Να επεκτείνει για όσο διαρκεί η πανδημία τη χορήγηση του επιδόματος στους 12.100 ανάπηρους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους για ανανέωση και να χορηγήσει άμεσα το αναπηρικό επίδομα, επίσης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, στους 11.400 ανάπηρους που υπέβαλαν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά χωρίς να χρειαστεί να περάσουν τώρα από τα ΚΕΠΑ.
 
• Να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα για να επεκτείνει πανελλαδικά το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του ανάπηρου για την απόδοση του επιδόματος, αποκαθιστώντας παράλληλα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΑ και να εξοπλίσει ψηφιακά τα ΚΕΠΑ για να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική παρουσία των αναπήρων όλα τα θέματα εκτός από τις κρίσεις από τις επιτροπές.
 
Η κα Μιχαηλίδου δεν αναφέρθηκε καθόλου στο νέο τεράστιο πρόβλημα των 14.000 αναπήρων που, λόγω υπολειτουργίας των νοσοκομείων εξαιτίας του κορωνοϊού, δε μπορούν να πάρουν τις διαγνώσεις για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.
 
Τέλος, για τα ΚΗΦΗ απάντησε ότι η αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε τώρα από τους λοιμωξιολόγους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός των ηλικιωμένων, κάτι που στο πρώτο lockdown δεν είχε κριθεί απαραίτητο. Η αλήθεια όμως είναι ότι στο πρώτο lockdown τα ΚΗΦΗ λειτουργούσαν με ραντεβού, οπότε οι ηλικιωμένοι εξυπηρετούνταν, χωρίς συνωστισμό. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής σε κανένα ΚΗΦΗ δεν υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού.