Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Η κυβέρνηση περιορίζει τα vouchers για τα παιδιά φέτος στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

 

 

▶️ Κατά τη συζήτηση, σήμερα στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης με θέμα: «Η κυβέρνηση περιορίζει τα vouchers για τα παιδιά φέτος στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και οδηγεί σε κλείσιμο τις δομές εντάσσοντας το πρόγραμμα στο Child Guarantee» η Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη δημιουργική απασχόληση απαραίτητο συστατικό της παιδικής προστασίας.
 
• Επιβεβαίωσε, δυστυχώς, η κυβέρνηση ότι θα περιορίσει τα vouchers φέτος στα ΚΔΑΠ οδηγώντας σε κλείσιμο δομές λόγω της ένταξης στο Child Guarantee.
 
• Με κυνισμό διακήρυξε η αρμόδια Υφυπουργός κα Μιχαηλίδου ότι:
 
• Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργική απασχόληση των παιδιών σχολικής ηλικίας.
 
• Δεν θεωρεί η κυβέρνηση υποχρέωσή της την κάλυψη όλων των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ.
 
• Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να εντάξει τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ ως οργανικές μονάδες στους δήμους, ούτε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας με διαδικασίες μοριοδότησης τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι».
 
Ανεπίσημες πληροφορίες ήθελαν το πρόγραμμα των vouchers για βρεφονηπιακούς, ενόψει της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2021-27 να μετονομάζεται σε «Προώθηση και Υποστήριξη Παιδιών σε Ανάγκη και Ιδιαίτερα ευάλωτων παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση» και να χρηματοδοτείται από το Child Guarantee με 500 εκατομμύρια για την περίοδο 2021-27. Γι αυτό ρώτησα αν και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, που αφορούν παιδιά δημοτικού θα ενταχθούν εκεί. Επίσης, αν στην περίπτωση αυτή θα προστεθούν από τον κρατικό π/υ τα επιπλέον κονδύλια, περίπου 2 δις για την επταετία, ώστε όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται, και μεσαίων στρωμάτων που σήμερα φτωχοποιούνται ραγδαία, να πάρουν δωρεάν voucher και να μην αποκλειστούν όπως γίνεται δυο χρόνια τώρα από τη ΝΔ που αφήνει 50-60.000 παιδιά το χρόνο εκτός ΚΔΑΠ.
 
Οι απαντήσεις της κας Μιχαηλίδου ήταν παραπλανητικές και ασαφείς. Απάντησε γενικά ότι θα συνεχιστούν τα vouchers, και για βρεφονηπιακούς, και για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, με την ίδια αξία τοποθέτησης και ότι για τα πρώτα χρόνια της νέας περιόδου θα καλυφθούν από το Child Guarantee, χωρίς να ανακοινώσει πόσα είναι αυτά τα χρόνια, αν πρόκειται όντως για 500 εκ. και πώς θα διασφαλιστεί μετά η χρηματοδότηση. Είπε ανακριβώς, διαπράττοντας λαθροχειρία, ότι τις χρονιές 2020-21 αυξήθηκε ο π/υ των ΚΔΑΠ κατά 20%. Αναφερόταν στο overbooking που έκανε συνειδητά για τα ΚΔΑΠΑμεΑ δίνοντας 6.000 vouchers ενώ οι θέσεις είναι μόνον 4.500 και μετά, με πρόσχημα ότι πολλά ανάπηρα παιδιά δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, υλοποίησε πολύ λιγότερα.
 
Στη δευτερολογία μου έθεσα το θέμα του κλεισίματος δημοτικών ΚΔΑΠ, ακόμη και ΚΔΑΠΑμεΑ, και της απόλυσης εργαζομένων που επί δεκαετίες προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά, ή μετατροπής των συμβάσεών τους σε μερικής απασχόλησης. Ρώτησα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει τις δημοτικές δομές σε οργανικές μονάδες των δήμων και το προσωπικό τους σε τακτικούς υπαλλήλους μέσω διαδικασίας μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών εν μέσω ασφυκτικών μνημονίων.
 
Απαντώντας, η κα Μιχαηλίδου με κυνισμό αποκάλυψε όσα έκρυψε στην πρωτολογία της. Δήλωσε απερίφραστα ότι η δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ότι μόνον τους βρεφονηπιακούς και τα ΚΔΑΠΑμεΑ θεωρεί απαραίτητες δομές. Ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί υποχρέωσή της να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ΚΔΑΠ. Ότι θα παγώσει τη σχετική δαπάνη στα επίπεδα που την είχε φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ενισχύσει τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, ούτε να επιτρέψει στους επί εικοσαετία εργαζόμενους των δομών αυτών να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας με τους δήμους.