Επίκαιρη επερώτηση με θέμα την προστασία των εργαζομένων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων δεν απάντησε σε καμία από τις προτάσεις και ερωτήσεις που του υπέβαλα για τους ανάπηρους και «αόρατους» συμπολίτες μας εν μέσω πανδημίας κατά την επίκαιρη επερώτηση με θέμα την προστασία των εργαζομένων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την αντιμετώπιση της ανεργίας Και συγκεκριμένα ο κ. Χατζιδάκης δεν απάντησε:

 

• Γιατί δεν προτεραιοποιεί τον εμβολιασμό των αναπήρων, γιατί δεν τους δίνει δυνατότητα τακτικών δωρεάν τεστ, γιατί δεν επιδοτεί την μετακίνησή τους εκτός Μαζικών Μέσων Μεταφοράς και γιατί δεν τους εξασφαλίζει εξοπλισμό και σύνδεση στο ίντερνετ για τηλεργασία.

 

• Γιατί δεν εγκρίνει, χωρίς κρίση, τις πρωτοείσακτες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που έχουν συσσωρευτεί στα ΚΕΠΑ όσο αυτά δεν λειτουργούν • Γιατί επί 20 μήνες δεν έχουν γίνει προσλήψεις στο δημόσιο με το θεσμοθετημένο επί ΣΥΡΙΖΑ 15% να καλύπτεται από ανάπηρους και τις οικογένειές τους;

 

• Πότε θα ξεπαγώσει την πανελλαδική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου που καταργούσε το 46ευρω;

 

• Αν προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού και υλοποίηση του πάσο του αναπήρου, που θα είναι συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, για πρόσβαση σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, αθλητισμό, πολιτισμό, διαδίκτυο και κάθε άλλη κοινωνική καθημερινή δραστηριότητα.

 

• Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την αξιολόγηση των αναπήρων με βάση τη λειτουργικότητα που στοχεύει σε μείωση της δαπάνης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

 

• Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πάγωμα της ίδρυσης 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με κάθε είδους αναπηρίες μέσω ΕΣΠΑ που απαντά στην αγωνία των γονιών τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι εκλείψουν.

 

• Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για χορήγηση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε νοικοκυριά με μέλη πληττόμενα από την πανδημία, μεταξύ αυτών και οι ανάπηροι, που δεν έχουν λάβει καμιά ενίσχυση από την κυβέρνηση.