Έγκλημα κατά των αναπήρων ο νέος νόμος του Υπ. Υγείας.

 

▶️ Καταργεί το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μέσω των ιδιωτών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ.
 
▶️ Τεράστιες οι ευθύνες των Υπουργείων που έχουν την αρμοδιότητα φροντίδας των αναπήρων.
 
▶️ Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της διάταξης
 
Την 1η Δεκεμβρίου, 2 ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, διάλεξε η κυβέρνηση για να καταργήσει, με μόνον τις ψήφους της ΝΔ, διάταξη του νόμου 4368/16 του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε σε όλους τους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες ομάδες, ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέσω των ιδιωτών γιατρών που είναι πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
 
Με την διάταξη αυτή πλήττονται όλοι οι ανάπηροι που δεν έχουν άμεση ασφαλιστική κάλυψη, για οποιονδήποτε λόγο: απουσία εργασίας, ασφαλιστικές οφειλές, έμμεσα ασφαλισμένοι. Με το νέο νόμο της, η ΝΔ υποχρεώνει τους ανάπηρους να εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών και γιατρών δημόσιων δομών να ασχοληθούν με την περίπτωση τους και να τους συνταγογραφήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, τις πράξεις θεραπείας και αποκατάστασης, τις εξετάσεις και διαγνώσεις που είναι απαραίτητες για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν τις παροχές και επιδόματα που δικαιούνται.
 
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να γίνει όταν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει υπό το βάρος της πανδημίας. Όταν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου και υπάρχει τεράστια δυσκολία να παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους με άλλες βλάβες και παθήσεις πλην Covid19. Ήδη, από την αρχή της πανδημίας, τεράστιο ήταν το πρόβλημα των διαγνώσεων από δημόσια νοσοκομεία για υποβολή αίτησης στα ΚΕΠΑ προς πιστοποίηση της αναπηρίας.
 
Η κυβέρνηση σήμερα διαπράττει έγκλημα απέναντι στην ζωή και την υγεία των αναπήρων, απέναντι στο δικαίωμά τους να ζουν αξιοπρεπώς. Ο νόμος ψηφίστηκε την ίδια ημέρα που στο ΣΕΦ η κυβέρνηση διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Πρόσβαση Παντού», για να προβάλει ακόμη μια φορά το φιλοαναπηρικό προφίλ του Πρωθυπουργού, ενώ, όπως κατήγγειλε η ΕΣΑμεΑ, αγνόησε τον κόσμο της αναπηρίας και το αίτημά του «τίποτε για εμάς χωρίς εμάς».
 
Άλλη μια επικοινωνιακή επίδειξη της «ευαισθησίας» της κυβέρνησης για τους ανάπηρους που στην πραγματικότητα κρύβει πλήγματα κατά των δικαιωμάτων τους.
 
Τραγικές είναι οι ευθύνες για τα μέλη της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι έχουν την αρμοδιότητα προστασίας των ανάπηρων: τον συντονιστή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπηρων κ. Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου.
 
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Εθνικής Αρχή Προσβασιμότητας παρά τω Πρωθυπουργώ για την κατάργηση αυτής της κατάπτυστης διάταξης.