ΔΤ (21-2-20): ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Η ΛΕΣΒΟΣ

                               

                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                  ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Η ΛΕΣΒΟΣ

 

Από την απάντηση της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων  κυρίας  Μιχαηλίδου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ότι εφέτος δεν πρόκειται να διανεμηθούν  σχολικά γεύματα στα σχολεία  της Λέσβου. 1425 παιδιά 15 σχολικών μονάδων της Λέσβου θα μείνουν χωρίς σχολικά γεύματα. 

 

Αυτό δείχνει την αδιαφορία και την ανικανότητα  της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν φτάνει ότι η  αδιέξοδη μεταναστευτική της πολιτική   οδηγεί στον εγκλωβισμό 2000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα νησιά μας, όπως  φάνηκε και από την απάντηση της κ. Μιχαηλίδου στην επίκαιρη ερώτηση της  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Φωτίου στις 20/2. Δεν είναι ικανή ούτε να διαχειριστεί  προγράμματα που αφορούν Έλληνες πολίτες, για τους οποίους δήθεν κόπτεται. Οι κάτοικοι του  νησιού που έχει πληγεί στο μεγαλύτερο βαθμό από την προσφυγική –μεταναστευτική κρίση μάταια περιμένουν να δείξει  η πολιτεία σοβαρότητα τουλάχιστον στην υλοποίηση  δράσεων  ήδη δρομολογημένων  από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Αντιλαμβανόμαστε ότι στην  ΝΔ δεν αρέσουν τα σχολικά γεύματα, άλλωστε τα λοιδόρησε εξαρχής, ονομάζοντάς τα «συσσίτια». Μειώνοντας φέτος τον σχετικό προϋπολογισμό του ΟΠΕΚΑ στα 40 εκ. € για το 2020 από 73 εκ. που είχαμε εμείς το 2019, είναι φανερό ότι δεν θέλει να τα συνεχίσει. Στους  «άριστους μαθητές» των ακριβών ιδιωτικών σχολείων  προσφέρεται καθημερινά γεύμα, αλλά δεν θέλουν να συμβαίνει αυτό  και στο δημόσιο σχολείο, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τα σχολικά γεύματα είναι ένα μέτρο με πολλαπλές θετικές συνέπειες:

  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες πανευρωπαϊκά
  • Αντιμετωπίζουν, με γεύματα μεσογειακής διατροφής, την παιδική παχυσαρκία στην οποία, δυστυχώς, τα ελληνόπουλα είναι πρώτα στην Ευρώπη.
  • Συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της σχολικής διαρροής
  • Βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών, όπως απέδειξαν οι έρευνες αποτίμησής τους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που είχε κάνει και το πρόγραμμα διατροφής.
  •  

 Αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού που, όταν άλλοι έκλειναν σύνορα, δίδαξαν αλληλεγγύη στον κόσμο και έσωσαν την τιμή της Ευρώπης.