Δευτερολογία στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

 

 

Η αναπηρία δεν είναι ζήτημα για φιλανθρωπία, είναι θέμα πολιτικό και οι ανάπηροι περιμένουν να αντιμετωπισθούν στην πραγματικότητα τα προβλήματά τους.
 
Εμείς, εν μέσω μνημονίων, είχαμε πάρει μια σειρά μέτρων για όλους τους τομείς της ζωής των αναπήρων. Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πολλά βήματα παραπέρα. Στο πρόγραμμά μας, που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας προτείνουμε:
 
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ με:
 
1. Εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή, ανάλογα με τις ανάγκες, ακόμη και σε 24ωρη βάση.
2. Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων (π.χ. κωφοί) με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες αναπήρων.
3. Χορήγηση παροχών κύησης και μητρότητας σε είδος και χρήμα σε ανάπηρες γυναίκες από την έναρξη της κύησης και για τρία χρόνια.
4. Ενίσχυση των αναπήρων: στην παραγωγή του πολιτιστικού περιεχομένου, καθώς και στην καθολική και δωρεάν προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού αθλητισμού και αναψυχής και πρόγραμμα διακοπών αναπήρων.
5. Καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον:
 
 Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας προσαρμόζονται ώστε να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα άτομα.
 20 γειτονιές πόλεων στην επικράτεια μετατρέπονται πιλοτικά σε πλήρως προσβάσιμες για όλους.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ με:
 
1. Ενίσχυση και πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών διάγνωσης για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της βλάβης για παιδιά και ενήλικες.
2. Προώθηση της συμπεριληπτικής/ενταξιακής εκπαίδευσης με δωρεάν παράλληλη στήριξη για μαθητές.
3. Υποχρεωτική παροχή διευκολύνσεων ως προς το ωράριο, τον χώρο εργασίας (ελεγχόμενη τηλεργασία) και τις άδειες για φροντίδα της βλάβης.
 
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΑ ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ με:
 
1. Αναδιάρθρωση των ΚΕΠΑ, αύξηση κατά 30% του αριθμού τους, διπλασιασμός των ιατρών των επιτροπών κρίσης, πρόσληψη κοινωνικών ειδικοτήτων στελέχωσης των επιτροπών, διεύρυνση του ΕΠΠΠΑ με νέες σπάνιες παθήσεις και χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις
2. Επέκταση σε όλη την επικράτεια του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου με αίτηση από το σπίτι ή μέσω ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας.
3. Δημιουργία πάσο αναπήρου συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο για την ψηφιακή και φυσική προσβασιμότητα σε υπηρεσίες, παροχές, επιδόματα
Όσον αφορά το «περιτύλιγμα αναλήθειας» που ξετύλιξε στην ομιλία της η κα Μιχαηλίδου με περισσή σύγχυση επί 8’, απάντησα τα εξεις:
 
1. Η οριστική πρόταση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμη αποσταλεί στην ΕΕ. Άρα προς τι οι ψευδείς ανακοινώσεις ότι εφαρμόζεται πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε Β/Ν σταθμούς με χρηματοδότηση από το Ταμείο;
2. Οι ανάπηροι δεν προτεραιοποιήθηκαν στους εμβολιασμούς. Αυτοί που εμβολιάζονται είναι ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες σε ιδρύματα. Ελπίζω να ξέρετε τι διαφορά.
3. Είπατε πως δώσατε περισσότερα χρήματα για την αναπηρία. Διαβάστε τους προϋπολογισμούς που καταθέσατε. Είναι 97 εκ. δαπάνη λιγότερο το ‘20 και 88 εκ. λιγότερα το ‘21 από το ’19. Κάντε τις πράξεις.
4. Αναφέρετε ότι έχετε κάνει Εθνικό Μηχανισμό για τους αναπήρους. Ενάμιση χρόνο μετά αγνοείτε ότι σας παραδώσαμε τον ψηφιακό Εθνικό Μηχανισμό παρακολούθησης, συντονισμού και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής που «τρέχει» σε 242 Κέντρα Κοινότητας και στον ΟΠΕΚΑ από το 2017.
5. Τα 25% περισσότερα voucher που δώσατε σε ανάπηρα παιδιά τα δώσατε για το θεαθήναι γιατί δεν υπάρχουν θέσεις για να χρησιμοποιηθούν. Κοροϊδεύετε έτσι τα παιδιά με αναπηρίες
6. Είπατε ότι προκηρύξατε θέσεις στα ΚΚΠΠ για πρώτη φορά. Εμείς εκδώσαμε την έγκριση σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 γι αυτές τις προσλήψεις και για παραπάνω θέσεις. Τις βρήκατε έτοιμες και τις προκηρύξατε μετά από 1 χρόνο.
7. Είπατε ότι οικειοποιηθήκαμε πολιτικές της ΝΔ για τον βοηθό αναπήρου και το πάσο αναπηρίας και νομοθετήσαμε με πρωτογενείς νομοθεσίες και δελτία τύπου χωρίς δευτερογενείς νομοθεσίες και εφαρμοστικές διατάξεις. Ας δούμε το παράδειγμα του νόμου της αναδοχής και υιοθεσίας. Νόμος 4488, Μάιος του 2018. Εκδώσαμε 17 KΥΑ και ΥΑ, και στήσαμε ένα εφαρμοστικό ψηφιακό σύστημα που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 19. Πλήρης και ουσιαστική εφαρμογή. Σεις βάλετε τον Πρωθυπουργό να εγκαινιάσει δύο φορές νόμο σε ισχύ και το ψηφιακό σύστημα δήθεν το ανοίξατε μέσα στην πανδημία, περίπου ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Όσο για τα ταιριάσματα παιδιών και γονιών που έγιναν με το Anynet ανακοινώσατε ψευδή στοιχεία,, δεν είναι 500 ούτε καν 100.
8. Καμία διάθεση δεν έχουμε να οικειοποιηθούμε την κάρτα αναπηρίας γιατί είναι ξεπερασμένο και άχρηστο τεχνολογικά μέσο, απαιτεί ειδικές συσκευές ανάγνωσης που ο κάθε φορέας, μέσω αυτών αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του ανάπηρου. Θα σας εξηγήσουν τη διαφορά με το πάσο που εμείς προτείνουμε.
9. Δεν εφαρμόσαμε ποτέ τη λειτουργικότητα και δεν προσέλαβα ποτέ εγώ προσωπικά την Παγκόσμια Τράπεζα (WB), σύμβουλο του ΔΝΤ.
 
Τέλος, αναφέρθηκα στην απαράδεκτη συσχέτιση από τον κ. Παπαδημητρίου, της υπόθεσης Λιγνάδη με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων που δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την στάση του, δεν εξυπηρετεί. Τι σχέση έχουν οι ομοφυλόφιλοι με την παιδεραστία και τους βιασμούς; Και να θυμίσουμε στον όψιμο υπερασπιστή των ομοφυλόφιλων ότι το 2018 η ΝΔ καταψήφισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης να πάρουν ένα παιδί ως ανάδοχη οικογένεια. Και ρώτησε τον Υπουργό Επικρατείας, που έφερε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για δικαιωματικές αρχές ποια η στάση του απέναντι στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, χωρίς να πάρει απάντηση.