Ας μιλήσουμε σοβαρά και με προτάσεις για τη φροντίδα των ηλικιωμένων

 

Τις μέρες αυτές, η εφιαλτική υπόθεση του γηροκομείου Χανίων «Αγία Σκέπη» αναδεικνύει με ακραίο τρόπο το θέμα της φροντίδας των ηλικιωμένων στον τόπο μας. Πέρα όμως από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το θάνατο τουλάχιστον 30 ηλικιωμένων που διερευνά η δικαιοσύνη σήμερα, οφείλουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να μιλήσουμε για τις προτάσεις και τα σχέδια που έχουμε για τη φροντίδα των γονιών, των γιαγιάδων και των παππούδων μας, για τις υποχρεώσεις του Κράτους προς αυτούς, αντί να θεωρούμε ότι είναι «ατομική ευθύνη» τού κάθε νοικοκυριού να λύνει δυσεπίλυτα πολλές φορές προβλήματα.
 
Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι τα γηροκομεία δεν είναι η λύση για έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τη δεκαετία 2020-30 ως δεκαετία «ενεργού γήρανσης του πληθυσμού της».
 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αποτυπώνεται στις θέσεις του για το 3ο συνέδριο, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας πρέπει να ζουν στο σπίτι τους, συμμετέχοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και μεταφέροντας τις γνώσεις και το απόσταγμα των εμπειριών του στις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να προσφέρει όλες εκείνες τις υπηρεσίες και παροχές στους ηλικιωμένους που θα τους επιτρέψουν αυτή την ενεργή και δημιουργική ζωή. Τα γηροκομεία, ως γενικευμένη μορφή φροντίδας, και κυρίως τα γηροκομεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της λογικής.
 
Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για πρώτη φορά, συμπεριέλαβε τα γηροκομεία στον πρόσφατο Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να τα χρηματοδοτήσει με ζεστό κρατικό χρήμα, θεωρώντας ότι είναι αναπτυξιακές επενδύσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι οι υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα για παιδιά, ανάπηρους και ηλικιωμένους συνιστούν έναν τομέα μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δυστυχώς η κυβέρνηση, αντί να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες φροντίδας που απαιτούνται για να μείνουν οι ηλικιωμένοι ενεργοί και δημιουργικοί στα σπίτια τους, ενισχύει και πάλι τους ιδιώτες επενδυτές για να αναπτύξουν γηροκομεία αμφίβολης ποιότητας και σκοπιμότητας, ναρκοθετώντας την αποϊδρυματοποίηση.
 
Αντίθετα, η ενίσχυση και μεγέθυνση του «Βοήθεια στο Σπίτι», ο πολλαπλασιασμός των (ΚΗΦΗ) Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που απέδειξαν μέσα στην πανδημίας τη μεγάλη τους αξία, ο συντονισμός όλων αυτών με 150 ψηφιακά Κέντρα ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων) μέσα στα Κέντρα Κοινότητας που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΕΣΠΑ και πάγωσε η ΝΔ, είναι οι πρώτες κινήσεις που θα υλοποιηθούν. Τα ΟΦΗΛΙ έχουν σχεδιαστεί να συντονίζουν το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ και τα ΚΑΠΗ, αλλά και το Κέντρο Διαχείρισης κρίσεων του «κόκκινου κουμπιού ζωής» που δωρεάν θα χορηγείται σε όσους ηλικιωμένους το χρειάζονται.
 
Σήμερα, με το σύνθημα «κανείς μόνος, κανείς αβοήθητος» προχωρούμε σε κοστολογημένες προτάσεις για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας υγείας και πρόνοιας, η πλειοψηφία των οποίων θα παρέχεται μέσα στην κοινότητα ιδίως κατ’ οίκον, είτε υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον των ηλικιωμένων είτε όχι. Στις περιπτώσεις δε που αυτό δεν είναι εφικτό, οι δομές φροντίδας δεν μπορεί να είναι ιδρύματα μαζική στέγασης, όποιο και αν είναι το νομικό τους καθεστώς, αλλά Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή μικρά οικοτροφεία περιορισμένης δυναμικότητας, προσμοιάζοντας σε κοινές κατοικίες.
 
Η φιλοξενία των ηλικιωμένων σε τέτοιες δομές, όπως άλλωστε και οι υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα, θα καλύπτονται από το κράτος αναλογικά με τις δυνατότητες των ωφελούμενων και πάντοτε υπό την αυστηρή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Να μην αφήσουμε τη φρίκη που μας κατακλύζει όταν ακούμε περιπτώσεις σαν την «Αγία Ζώνη» να μας παραλύει. Υπάρχουν λύσεις που μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εφαρμόσει.