Απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα στήριξης του Γηροκομείου Αθηνών για να ανταπεξέλθει στην πανδημία και να μη θρηνήσουμε θύματα.

                     

                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                 

 

31-03-2020

 

Άμεσα μέτρα στήριξης του Γηροκομείου Αθηνών για να ανταπεξέλθει στην πανδημία και να μη θρηνήσουμε θύματα ζητούν  31  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.

 

Στην ερώτηση περιγράφεται αναλυτικά η σημερινή τραγική κατάσταση του Γηροκομείου και αναφέρονται μεταξύ  άλλων τα εξής:

 

Είναι γνωστή η νοσηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γηροκομείο Αθηνών,  εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα ο οποίος διώκεται από το 2015 για 6 κακουργήματα και οδήγησε το γηροκομείο σε πλήρη απαξίωση, με χρέη 30 εκ. €.

 

Το Γηροκομείο υπολειτουργεί καθώς αν και διαθέτει 9 πτέρυγες, λειτουργούν μόνο τρείς και φιλοξενεί περίπου 140 ηλικιωμένους, ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 650 ατόμων. Το Γηροκομείο έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση αν και διαθέτει  900  τουλάχιστον ακίνητα αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα τεράστιας αξίας στο Ψυχικό και 11 κτίρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα.

 

Η σημερινή προσωρινή διοίκηση βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να απευθύνει εκκλήσεις στην αλληλεγγύη των πολιτών για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη  για τους 140 ηλικιωμένους που φιλοξενεί, ενώ αδυνατεί να καλύψει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

 

Μεσούσης  της πανδημίας του κορωνοϊού το ίδρυμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική  βόμβα και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των εργαζομένων. Τα κτίρια λειτουργούν με ελάχιστη θέρμανση και για την παρασκευή του φαγητού  απαιτούνται δωρεές υλικών. Πολλοί από τους  εργαζόμενους δεν έχουν ιατρική κάλυψη εξ αιτίας της μη πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

 

Επειδή απαιτείται άμεσα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία εργαζομένων και ωφελουμένων από την πανδημία.

 

Επειδή πρέπει να γίνουν οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι.

 

Επειδή δεν είναι επιτρεπτό να λείπουν τα στοιχειώδη -τροφή και θέρμανση – από τους ηλικιωμένους.

 

Επειδή πρέπει να μπει τέλος στις προσωρινές διοικήσεις  που επιτείνουν το αδιέξοδο του Γηροκομείου Αθηνών με τον  ορισμό μεταβατικής διοίκησης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων και συμμετοχή  δημοτικών συμβούλων, η οποία θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες αιρετής διοίκησης, ικανής να ανταπεξέλθει διοικητικά στο ρόλο και στις υποχρεώσεις της.

 

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη σε ένα θέμα μείζονος σημασίας που αφορά συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι σήμερα συγκαταλέγονται στις πιο ευπαθείς ομάδες κατά την πανδημία.

 

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών:

 

  • Αν Θα εκταμιεύσουν έκτακτη επιχορήγηση  για να καλυφθούν όλες οι  λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος  και τα δεδουλευμένα των  εργαζομένων.
  • Αν θα γίνουν οι αναγκαίοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε εργαζομένους και φιλοξενουμένους για τον κορωνοϊό και αν θα τους προμηθεύσετε με όλα τα αναγκαία μέσα και υλικά.
  • Αν θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης που θα οδηγήσει το Γηροκομείο Αθηνών σε ένα βιώσιμο μέλλον.