Τοποθέτηση μου στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (29-8-2019).

Αφού κατάργησαν την θέση του υφυπουργού Απασχόλησης, διορίζουν Διοικητή του ΟΑΕΔ με πτυχία εξ Αμερικής μη αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ που δεν αφορούν τον τομέα της εργασίας και της ανεργίας. Δεν δεσμεύτηκε αν το 10-20% ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ούτε εάν θα διατηρήσει τις Επαγγελματικές  Σχολές του ΟΑΕΔ που ο κ. Βρούτσης είχε προβλέψει να κλείσει το 2014.

 

Αντίθετα έσπευσε να δεσμευτεί στην ανάπτυξη του τομέα της κατάρτισης  διότι  θεωρεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων, αγνοώντας, ίσως; ότι σε 900.000 ανέργους δεν λείπουν οι δεξιότητες αλλά η προσφορά θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά:

Η τοποθέτηση της Θεανώς Φωτίου στην επιτροπή για τον διορισμό του Διευθυντή του ΟΑΕΔ.

 

« Όσο εξελίσσεται η συζήτηση, κατανοώ ότι δεν μένετε στην πρώτη δήλωσή σας ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η μη αντιστοίχιση δεξιοτήτων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν έχουμε 900.000 άνεργους, όταν είμαστε πρωταθλητές, όπως δήλωσε μόλις ο Υπουργός Εργασίας, σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία και όταν αυτό για το οποίο αναφέρεστε, δηλαδή η μη αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, συμβαίνει και είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στις χώρες που έχουν 6%  και 7%, ακόμη και 8% και όχι 17% ανεργία. 

 

Επομένως, το βασικό πρόβλημα που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό αυτήν τη στιγμή που μας ακούει, είναι το εξής: «Εμένα τα παιδιά μου έχουν και τις δεξιότητες και τα πτυχία και τα πάντα και δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας». Τι πολιτικές θα κάνετε στον ΟΑΕΔ, για να μπορέσουν να βρουν ένα διάστημα ή και περαιτέρω, θέσεις εργασίας;

 

 Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, από το 2009 έως το 2015 χάθηκαν 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτή την πενταετία χάθηκαν αυτές οι θέσεις εργασίας . Εμείς ορίζοντας θέση Υφυπουργού Απασχόλησης, δώσαμε μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα . Σήμερα αυτή η θέση έχει καταργηθεί και άρα εσείς είστε ο ακόμη πιο σημαντικός βραχίονας για το Υπουργείο Εργασίας σε αυτό το κομμάτι, αφού δεν υπάρχει πια ο Υφυπουργός Απασχόλησης.

 

Για αυτό  θα είμαι λίγο αυστηρή σε σχέση με τα διπλώματα σας, διότι πιστεύω ότι δεν έχουν εστιάσει στο τομέα της απασχόλησης και της εργασίας. Είναι στον τομέα της εκπαίδευσης και πολύ καλά κάνουν και είναι στον τομέα της εκπαίδευσης και άρα και της κατάρτισης. Δεν είναι όμως αυτό σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδος και, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης, δεν θα είναι αυτό. Είναι αλλού το πρόβλημα.

 

Θέλω να κάνω μερικά σχόλια για όσα είπε ο κ. Βρούτσης. Ελπίζω εσείς στο μέλλον να μην ακούτε αυτά τα παραποιημένα στοιχεία, διότι αν διοριστείτε γιατί αυτό θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Τα στοιχεία είναι παραποιημένα, γιατί ξέρει καλά ο κ. Βρούτσης ότι το ισοδύναμο πλήρους προς μερική απασχόληση σήμερα είναι 70% η πλήρης και 30% η μερική απασχόληση. Δεν ισχύει για όλα αυτά που μας είπε πριν προς παραπλάνηση των πάντων, όπως δεν ισχύει και θα ξέρετε, προφανώς, από τα μοντέλα που έχετε κάνει στη ζωή σας, ότι δεν φέρνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και μετά να κοιτάμε τι ποσοστό πλήρους και μερικής απασχόλησης είχαμε στο σύνολο, γιατί με αυτόν τον τρόπο  γίνεται η παραποίηση.

 

Από τη μια μιλάμε για έναν μήνα που έχουν πάει μόνο οι πρωτοεισερχόμενοι – ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει – και μετά κοιτάμε τι επίπτωση έχει αυτός το σύνολο, όμως αν είναι στο σύνολο οι άλλες θέσεις, δεν ήταν αυτής της ποιότητας. Έτσι δεν είναι; Επομένως, τα στοιχεία που δίνονται εδώ είναι παραπλανητικά. Ελπίζω, αν πάρετε τη θέση, εσείς να ελέγχεται τα στοιχεία με  πιο επιστημονικό τρόπο.

 

Σας θέτω το παρακάτω ερώτημα λοιπόν. Ως γνωστόν, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ συνδέονται υποχρεωτικά με τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, όποιος παίρνει το ΚΕΑ και είναι άνεργος, αμέσως πηγαίνει στο ΚΠΑ και του κάνουν αμέσως το προφίλ της ανεργίας του και την κατάσταση του. 

                     

Εμείς είχαμε βάλει σαν όρο ότι το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ, θα μπαίνει στην αγορά εργασίας μέσα από τον ΟΑΕΔ και το καταφέραμε. Το καταφέραμε για να μη γίνει παγίδα της φτώχιας. Παγίδα της φτώχιας σημαίνει  ότι δηλώνω μαύρη εργασίας και δεν βγαίνω από το επίδομα το ΚΕΑ. Εμείς  το καταφέραμε αυτό, και βάλαμε σαν στόχο το 2020 να είναι 20% το ποσοστό των δικαιούχων του ΚΕΑ που θα μπαίνουν με κάποιο τρόπο στην αγορά εργασίας. Με ενδιαφέρει λοιπόν, ποια είναι η οπτική σας και αν μπορείτε να το υλοποιήσετε ή όχι.

 

Δεύτερον, ξεκινήσαμε τα προγράμματα ανοικτού πλαισίου. Αυτά στα οποία αναφερθήκατε και τα ξεκινήσαμε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2018 το γνωρίζετε; Έχετε διαβάσει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα; Στον Απολογισμό του ΟΑΕΔ στη σελίδα 42 θα δείτε ότι  έχουμε φτιάξει αυτά τα νέα προγράμματα τα οποία μόλις πριν μας εξηγήσατε.

 

Το έχουμε λοιπόν από τον Νοέμβριο του 2018, φτιάχνουμε το πρόγραμμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ανοικτού πλαισίου-αυτά στα οποία αναφερθήκατε-για τις περιοχές Ελευσίνας-Ασπρόπυργου και Μάνδρας ηλικίας 45 ετών και άνω. Θα ήθελα αν έχετε ρίξει μια ματιά να μου πείτε κάποια παρατήρηση πάνω σε αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε.

 

Μπορεί να σας αδικώ αλλά μοιάζει να μην  γνωρίζετε τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Μια τεράστια δουλειά που έκανε το ΕΥΑΘ, το οποίο εφαρμόζουμε και το οποίο ακριβώς σας δίνει τα στοιχεία στην κάθε περιοχή.  Γνωρίζετε γι’ αυτό και εάν ναι πως θα το αξιοποιήσετε και τι θα κάνετε.  Θέλω πραγματικά, να δω τι σκοπεύετε να κάνετε γιατί καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η εξειδίκευσή σας στο χώρο της κατάρτισης και της παιδείας, γι’ αυτό η κυρία Γιαννάκου σας ζητάει να δείτε  με ποιο τρόπο θα συνδεθείτε με το Υπουργείο Παιδείας, παραδείγματος χάρη με την επαγγελματική εκπαίδευση που είχαμε ξεκινήσει να οργανώνουμε στο Υπουργείο Παιδείας, διότι προφανώς δεν είναι μόνο του ΟΑΕΔ το πρόβλημα των σχολών. Παρόλα αυτά όμως, οι σχολές του ΟΑΕΔ όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι είναι επιτυχείς.

 

Ο κύριος Βρούτσης τις είχε σταματήσει. Είχε προβλεφθεί τότε στην προηγούμενη θητεία του κυρίου Βρούτση το κλείσιμο των σχολών του ΟΑΕΔ των ΕΠΑΣ δηλαδή, και ευτυχώς αποφεύχθηκε με εμάς αφού δώσαμε παράταση της λειτουργίας τους μέχρι το 2022. Εσείς  τι σκοπεύετε θα κάνετε με αυτές τις σχολές τι θα κάνετε με το Υπουργείο Παιδείας που σας ανέφερε και η κυρία Γιαννάκου και που όπως καταλαβαίνω  αυτό είναι το κεντρικό θέμα στο οποίο έχετε πράγματι εξειδικευτεί;

 

Στη δευτερολογίας της η Θεανώ Φωτίου απάντησε:

 

« Η ίδια λαθροχειρία που έγινε και με τα όσα είπε η κα Αχτσιόγλου, γίνεται και με το ΚΕΑ. Ότι δηλαδή είχαν φέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πράγματι το είχαν φέρει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, 30.000  άνθρωποι θα ωφελούνταν από αυτό σε 13 Δήμους, το οποίο ήταν πιλοτικό προς αξιολόγηση. Αξιολογήθηκε από τους ίδιους με τους οποίους είχαν εκείνοι ορίσει, τη Well bank δηλαδή και δημόσιους οργανισμούς και ευρέθη ότι δεν ήταν σωστό. Το ξανασχεδιάσαμε από την αρχή και βέβαια το κάναμε πολύ διαφορετικό ως εξής. Πια ο ωφελούμενος δεν πάει όπως ήταν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με τη φορολογική του δήλωση του προηγούμενου χρόνου, διότι αυτό δημιουργεί πάλι παγίδα της φτώχειας. Αυτός, δηλαδή, που δεν είχε δουλειά πέρυσι θα έπαιρνε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με εσάς, ενώ την άλλη χρονιά θα είχε. Το επανασχεδιάσαμε με ένα δυναμικό πρόγραμμα που ελέγχει κάθε εξάμηνο τα πραγματικά εισοδήματα του ωφελούμενου και του δώσαμε εντελώς αλλά χαρακτηριστικά συν το 10% που βάλαμε στην εργασία, συν το 20%, που πρότεινα στον υποψήφιο για τη θέση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., να το προσπαθήσει ώστε να το κάνει πράξη το 20% των ωφελούμενων του ΚΕΑ να μπει στην εργασία.

 

Θα ήθελα πάντως και εγώ να μας πείτε κάτι για την εταιρεία σας, για να ξέρω πού δραστηριοποιηθήκατε τα δύο τελευταία χρόνια.»